2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Itt van Macron leendő csapata

2017. május 12., péntek 09:27, frissítve: péntek 12:22

Nyilvánosságra hozta képviselőjelöltjeinek listáját a megválasztott francia elnök. A jelöltek fele nő, többségük pedig a civil szférából érkezik, átlagéletkoruk pedig a megszokottnál jóval alacsonyabb, 46 év. A politikus múlttal rendelkezők közt van Hollande elnök egyik főtanácsadója is, a volt miniszterelnök, Manuel Valls azonban nem felelt meg a feltételeknek.

A francia Nemzetgyűlésben 2 éve még gazdasági miniszterként beszélt Emmanuel Macron. Vasárnaptól azonban már más szerepben, elnökként számít a testületre, ami júniusban választja meg új tagjait. Macron párttá alakult mozgalma nyilvánosságra hozta képviselőjelöltjeinek listáját. Az 577 helyre egyelőre 428 jelöltjük van, a jelentkezők nagy száma miatt folyamatosak a meghallgatások. A párt sok tekintetben akarja felfrissíteni a francia törvényhozást.

„Megnézhetik a történelemkönyvekben, és soha, de soha nem volt még olyan Franciaországban, hogy egy 13 hónapja alakult politikai mozgalom annyira bátor lett volna, hogy a parlamenti képviselőjelöltjeinek 52%-nak nincs politikai állás az önéletrajzában, és korábban nem is volt politikailag aktív” – jelentette ki a Franciaország Lendületben névvel párttá alakult mozgalom főtitkára, Richard Ferrand, aki maga is indul a választáson.

Kampányígéretében Macron a civil társadalom bevonását ígérte, ennek megfelelően a jelöltek több mint fele ebből a szférából érkezik, az eddig bejelentettek pontosan fele pedig nő. Átlagéletkoruk is jóval alacsonyabb az eddig megszokottnál, a legfiatalabb jelölt 24 éves. Van köztük munkanélküli, nyugdíjas és diák is. A veterán politikusok közül helyet kapott több volt szocialista és zöldpárti képviselő, valamint a jelenlegi elnök egyik főtanácsadója is. Nem kapott azonban jelöltséget a korábban Macron javára elsőként visszalépő volt szocialista miniszterelnök, Manuel Valls, ellene viszont nem indítanak jelöltet választókerületében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!