2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Itt az újabb durva kibertámadás

2017. június 27., kedd 18:13, frissítve: szerda 09:59

Újabb pusztító kibertámadás söpör végig a világon – a zsarolóvírus elsőként ukrajnai bankokat és vállalatokat fertőzött meg, de mostanra már van áldozata Nyugat-Európában, Indiában és Oroszországban is.

Ismét vírus támadta meg világszerte a számítógép-hálózatokat. A zsarolóvírus Oroszország legnagyobb olajtársaságának szervereit is megfertőzte, de leállította nemzetközi szállítmányozási és reklámcégek gépeit is.

„Azt már most biztosan lehet tudni, hogy a Rosznyefty és a Basnyeft is megfertőződött, de tény, hogy még több vállalatról is szó van. A támadás folytatódik. Ha a Független Államok Közösségéről beszélünk, akkor több mint 100 vállalat került fel a listára délután ötig. Ez a szám még növekedhet, lehetnek olyan helyek, ahol még nem nyitották meg a csatolmányokat, de az e-mailek már megérkeztek” – közölte kedden Szergej Nyikityin kiberbiztonsági szakértő.

A zsarolóvírus a néhány hónapja támadó Wannacryhoz hasonlóan működik. Minden fájlt blokkol a gépen, és csak egy meghatározott összeg virtuális valutában befizetése után teszi azokat újra elérhetővé.

A Petya – ahogy az új vírust elnevezték – Ukrajnában is tombol. Bankokat, köztük az OTP leányvállalatát  és médiacégeket is megtámadott, de megfertőződött a kijevi reptér szervere is.

„Mostanáig az ukrán nemzeti rendőrség kiberbiztonsági osztálya több mint 200 bejelentést kapott a számítógépes hálózatokba való beavatkozásról. Állami és magáncégektől is érkeztek bejelentések. Mindegyiket regisztráltuk, a kiberrendőrség képviselői az intézményekbe mennek, és megpróbálják semlegesíteni a károkozó szoftver hatásait” – nyilatkozta Jaroszlav Trakalo, az ukrán belügy szóvivője.

A motiváció most is a pénz

A fertőzésnek azonban már nagyobb gazdasági következményei is vannak. A támadás után a világ egyik legnagyobb reklámügynökségének részvényei majdnem egy százalékkal zuhantak, mivel kiderült, hogy őket sem kímélte a vírus.

„A motiváció most is a pénz. Azt akarják, hogy bitcoinban fizessenek egy címre, ami megint csak arról szól, hogy a bűnözők pénzt akarnak keresni” – magyarázta Alan Woodward, a Surrey Egyetem professzora.

Ukrajna a vírus előzetes vizsgálatára hivatkozva állítja, hogy Oroszország áll a kibertámadás mögött.

Az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke Newsroom című műsorunkban azt mondta: ez a vírus jóval hatékonyabb, mint az előző. „Megfogja a számítógépnek azt a részét, ahol a teljes winchesternek, a háttértárolónak az összes adatát tárolják, többek között azt is, hogy milyen állományok vannak a winchesteren, és ezt az állományt titkosítja, újraindítja a számítógépet, és innentől kezdve az egész gép használhatatlan lesz. Nemcsak arról van szó, hogy néhány fájlunkat elkezdi titkosítani, és akkor azt majd mi visszaállíthatjuk, hanem az egész számítógépet nulláról újra kell installálni” – magyarázta a szakember.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!