2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Itt a románok új jelöltje

2017. június 26., hétfő 22:37, frissítve: hétfő 23:15

A bizalmatlansági indítvánnyal leváltott szociáldemokrata Grindeanu-kabinet gazdasági miniszterét bízta meg kormányalakítással a román elnök. Az RMDSZ várhatóan megszavazza.

Mihai Tudosénak tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a szociáldemokrata-liberális kabinet névsora és a kormányprogram számára. Szakértők szerint akár már csütörtökön is sor kerülhet a szavazásra.

Közben a választáson másodikként befutó Nemzeti Liberális Párt elnöke is bejelentkezett a kormányzásra.

„A liberális párt bármikor készen áll, hogy átvegye a kormányzást. Az erős és koherens parlamenti többség annak a lehetőségét kínálja, hogy a Románia fejlődését célzó kormányzati tervet gyakorlatba ültessük. A Szociáldemokrata Párton kívül a parlamenti erőkkel folytatott megbeszélések alapján nem tudtunk ilyen többséget szerezni” – nyilatkozta Ludovic Orban.

Bukarestben azért alakul új kormány, mert a két vezető párt koalíciója a múlt héten megbuktatta saját kabinetjét a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva.

Klaus Iohannis államfő hétfőn fogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség küldöttségét. Kelemen Hunor, a párt vezetője az MTI-nek azt mondta: készek megszavazni az új kormányt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!