2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

A kemény válásra voksol a brit miniszterelnök

2017. január 17., kedd 13:51, frissítve: kedd 17:51

A Theresa May által ismertetett brexitstratégia szerint az Egyesült Királyság nem marad az unió egységes belső piacának tagja a kilépés után. Ezzel párhuzamosan megszűnik az uniós állampolgárok szabad munkavállalása is a szigetországban.

A britek már a brexitről rendezett tavalyi népszavazás óta várnak arra, hogy kiderüljön, milyen feltételekkel távozhatnak az Európai Unióból. Theresa May miniszterelnök az exkluzív londoni rendezvényközpontban, a Lancaster House-ban állt a nyilvánosság elé a stratégiával.

A kilépés legfontosabb kérdése, hogy a britek a kiválás után hozzáférhetnek-e az EU közös piacához, illetve ezért cserébe biztosítják-e az uniós polgárok szabad munkavállalását. Theresa May az úgynevezett kemény brexitet választotta, vagyis mindkét kérdésre nemet mond.

„Bátor és ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodásra törekszünk az Európai Unióval, amely alapján az áruk és szolgáltatások a legnagyobb szabadságban mozoghatnak Nagy-Britannia és az EU tagállamai között. A legnagyobb szabadságot kell biztosítsuk az Európával kereskedő vagy ott tevékenykedő brit cégek számára, és ugyanezt kell adnunk a nálunk működő európai cégeknek is. De azt szeretném tisztázni, hogy javaslatom nem lehet jelentheti a közös piaci tagságot” – fogalmazott a kormányfő.

Vagyis a britek önként távoznak az uniós piacról. May ezt azzal indokolta, hogy ha maradnak, el kellene fogadniuk az Európai Unió Bíróságának jogi fennhatóságát is. A szabad munkaerőmozgást pedig azzal utasította el, hogy a kabinet nem kíván olyan szabályozást alkalmazni, amelynek alakításában nem vehet részt.

„Nagy-Britannia nyitott és befogadó ország, mindig is támogatni fogjuk a bevándorlást, különösen a magasan képzett munkaerő bevándorlását. Az európai bevándorlókat is üdvözöljük, akikre barátként tekintünk. De a közvélemény világos üzenetet küldött a kampány során: a brexitnek azt kell jelentenie, hogy ellenőrizzük azok számát, akik Európából Nagy-Britanniába akarnak jönni” – emelte ki a miniszterelnök.

Theresa May egyébként már intenzíven kampányol a volt brit birodalom utódállamaiban azért, hogy szabadkereskedelmi megállapodásokat kössenek hazájával. Ezt szeretné gyorsan elérni az Európai Unióval is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!