2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Ismét tüntettek Franciaországban a nyugdíjreform ellen

Több tízezren vonultak utcára újra Franciaországban a nyugdíjreform elleni tüntetéseken. A Párizsban hatodik hete tartó közlekedési sztrájk és a francia kormány kompromisszumos javaslata ellenére a szakszervezetek újra tömeges munkabeszüntetésre és tüntetésre szólították fel az embereket. Az összesítések szerint mintegy 187 ezren vettek részt a tüntetéseken, míg az első alkalommal még több mint 800 ezren. A nyugdíjreform célja a jelenlegi 42-féle ellátás egységesítése.

  • Ismét tüntettek Franciaországban a nyugdíjreform ellen

 

 

A Párizsban hatodik hete tartó közlekedési sztrájk és a francia kormány kompromisszumos javaslata ellenére a szakszervezetek még mindig tízezreket tudtak utcára vinni.

Főleg a nagyvárosokban tartottak tüntetést a 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése ellen tiltakozók.

Az összesítések szerint nagyjából 190 ezren vettek részt a demonstrációkon, ez jelentős vissza esés az első tüntetéshez képest, amelyen 800 ezren vettek részt.

A nyugdíjreform leginkább kifogásolt része az, hogy

a kormány 2027-től 64 évre emelné a teljes jogosultság idejét.

A jelenlegi 62 éves korhatáron hivatalosan nem változtatna a kormány, de egy új pontrendszer arra ösztönözné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak. Így a nyugdíjrendszer nem válna veszteségessé.

Ezen a terven hajlandó lenne változtatni Edouard Philippe miniszterelnök, ha a szakszervezetek április végéig olyan javaslatot tesznek le az asztalra, amellyel meg lehetne tartani a nyugdíjrendszer pénzügyi egyensúlyát.

A kormány javaslatát követően a tömegközlekedésben napról napra javul a helyzet, egyre több járat közlekedik, de a sztrájk egyelőre nem ért véget. Az állami vasúttársaság szerint a vállalat munkabeszüntetés miatti bevételkiesése az egymilliárd euróra, vagyis nagyjából 335 milliárd forintra tehető.

A szakszervezetek január 24-ére hirdettek újabb tiltakozónapot, akkor vitatja meg a kormány a nyugdíjreform tervezetét, amely aztán február 17-én kerül a parlament elé. A felmérések szerint a franciák továbbra is támogatják a tiltakozó akciókat, mert úgy érzik, hogy a vesztesei lesznek az új nyugdíjrendszernek.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!