2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Ismét területeket vesztett az Iszlám Állam

2016. május 29., vasárnap 17:50

Líbiában és Irakban is több települést visszafoglaltak a héten a nemzetközi szövetségesek az Iszlám Állam terrorszervezettől. Megfigyelők szerint a szövetségesek Líbiában is a szíriaihoz hasonló offenzívára készülnek, hogy visszafoglalják az ország délkeleti részét a vallási fanatikusoktól.

A legújabb front az Iszlám Állam elleni háborúban Líbia. A vallási szélsőségesek az ország délkeleti részén Szirte várost és környékét tartják megszállva, ez volt Moammer Kadhafi szülővárosa is. Az ENSZ becslése szerint a városban körülbelül kétezer iszlamista harcol, a háromnegyedük más arab országból érkezett. A helyi lakosság kétharmadát elüldözték. Rendszeresen tartanak nyilvános kivégzéseket, a Human Rights Watch szerint 49 embert öltek meg, vallási vádak alapján.

„A héten jelentősen meg tudtuk közelíteni Szirte városát, 60-65 kilométerre vagyunk a településtől, miután több falu és híd ellenőrzését is visszaszereztük” – mondta a líbiai katonai szóvivő.

A másik fronton, Irakban és Szíriában is azt állítják a szövetségesek, hogy kezdik körülzárni az iszlamistákat. Szíriában Rakka városa, Irakban Moszul és Fallúdzsa az Iszlám Állam központja. „A most felszabadított falvak azért fontosak, mert így egyre közelebb kerülhetünk Moszulhoz. Ez azt jelenti, hogy az iszlamisták a kurd területeket se tudják már közvetlenül támadni, mert a saját területüket kell védeniük” – mondja egy kurd parancsnok.

A héten abból lett diplomáciai botrány, hogy kiderült: az amerikai szárazföldi katonák is kurd jelvényeket hordanak, hogy ne tűnjenek ki a környezetből. Az amerikai-szövetséges Törökország viszont a kurdokat ellenségnek tartja, mert attól félnek, hogy ha legyőzik az iszlamistákat, utána saját országot próbálnak majd létrehozni és Törökországból is területet szakítanának ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!