2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napindító 07:30

Ismét kijátsszák a menekültkártyát a törökök

2017. március 13., hétfő 19:29, frissítve: hétfő 19:49

Egyik miniszterük szerint felülvizsgálatra szorul az Európai Unióval egy éve kötött paktum. Akkor Ankara a vízummentességért cserébe azt vállalta, hogy automatikusan befogadja a Görögországból visszatoloncolt illegális bevándorlókat. Törökország és az EU viszonyán ezúttal a hollandok keménykedése rontott.

Hivatalosan biztonsági megfontolásból zárták le a török hatóságok a holland diplomáciai kirendeltségeket. Hétvégén a hollandok nem engedték, hogy török miniszterek a Hollandiában élő törökök között kampányoljanak. Törökországban áprilisban népszavazást tartanak az elnöki jogkör bővítéséről, Hollandiában pedig a héten parlamenti választást rendeznek. A keménykedésből a holland kormánypárt és a török elnök is profitálhatott.

„Ez csak növelni fogja a lojalitásunkat Erdogan iránt. Amikor Európa így viselkedik, akkor látom, hogy a kormányom helyesen cselekszik” – mondta egy török férfi, Ensar Korkmaz.

„Nagyon megnövekedett a muszlimok elleni fenyegetések száma. Nemrég jelent meg egy beszámoló az iszlámmal szembeni gyűlöletről. Ebből valóban ügy lett” – hangoztatta Azzedine Karat, egy rotterdami mecset imámja, akit tavaly megfenyegettek.

A holland választás esélyese a radikális Szabadságpárt, amelynek vezetője, Geert Wilders az iszlámot veszélyesebbnek tartja a nácizmusnál. „A kormányotok félrevezet titeket, hogy azt higgyétek, egy nap az Európai Unió tagjai lehettek. De ezt felejtsétek el! Ti nem vagytok európaiak, soha nem is lesztek azok” – üzente a törököknek Wilders.

A radikálisok győzelmét a holland miniszterelnök sem zárja ki. „Reális veszély, hogy március 16-án arra ébredünk ebben az országban, hogy Geert Wilders a legnagyobb párt vezetője. Ez jelzésértékű lehet a világ számára. Az persze kérdés, hogy tud-e kormányt alakítani. Az én pártom biztosan nem fog vele együttműködni, de ettől még létrehozhat egy új koalíciót, és alakíthat kormányt” – nyilatkozta Mark Rutte.

Ez új megközelítésnek számít, eddig ugyanis az volt az általánosan elterjedt nézet, hogy Wilders nem lesz képes a kormányalakításra. A jelenlegi miniszterelnök szerint a parlamenti választás csak a középdöntő, amelyben meg lehet akadályozni a populizmus térhódítását. Az elődöntőnek a francia elnökválasztást, a döntőnek pedig a német parlamenti választást tartja Rutte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!