2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Ismert szélsőséges volt a hamburgi merénylő

2017. július 29., szombat 15:45, frissítve: vasárnap 08:56

Ismert iszlamista szélsőséges volt a hamburgi késelő a német hatóságok tájékoztatása szerint. A 26 éves férfi szerepelt a hatósági nyilvántartásokban, de nem tartották közveszélyesnek. A hamburgi rendőrség egyelőre nem talált arra bizonyítékot, hogy valamelyik terrorszervezet tagja lenne.

Egy hamburgi áruházban kezdett gyilkos ámokfutásba egy muszlim férfi péntek délután. A 26 éves támadó nyugodtan sétálgatott a többi vásárló között, majd leemelt egy 20 centis konyhakést a polcról, és rárontott a közelben lévőkre.

„Valaki egyszer csak elkezdett késsel támadni az emberekre, aztán kijött ide, ahol én ültem és kávéztam. Elrántottam az útjából egy embert, mert felénk jött a támadó; de aztán megfordult, és elrohant. Láttam valakit, aki a karján sérült meg” – mondta egy szemtanú.

A merénylő egy embert megölt, hetet pedig megsebesített, mielőtt járókelők egy csoportja ártalmatlanította – ők székekkel védték magukat a támadótól, egyiküket mégis meg tudta szúrni. A késelő nem volt ismeretlen a rendőrség előtt, mondta a városállam belügyminisztere.

„A támadót ismerték a biztonsági erők. A titkosszolgálatok szerint voltak arra utaló jelek, hogy radikalizálódott, de a támadás előttig nem tartották veszélyesnek. Iszlamistaként regisztrálták, nem dzsihadistaként” – közölte Andy Grote.

A hamburgi rendőrség szerint egyelőre nem utal semmi arra, hogy a támadó egy terrorhálózat tagja lenne. „Nincs arra utaló jel, hogy egy szervezett hálózat állna a támadás mögött. Úgy gondoljuk, magányos támadóról van szó, akinek pszichológiai problémái vannak, de vallási, iszlamista motivációi is voltak” – tette hozzá Hamburg város állami belügyminisztere.

A késes merénylő az Egyesült Arab Emírségekben született palesztin, aki 2015-ben érkezett Németországba menedékkérőként. A kérelmét elutasították, kitoloncolási eljárás alatt állt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!