2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy kabuli klinikát

Ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy kabuli klinikát kedden - adta hírül az afgán belügyminisztérium, hozzátéve, hogy többen meghaltak, köztük az egyik támadó is. Eközben öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az ország keleti részén egy temetésen, sokan meghaltak.

  • Ismeretlen fegyveresek megtámadtak egy kabuli klinikát

A belügyminisztérium közleménye szerint 3 fegyveres hatolt be a kabuli kórházépületbe, a harcok jelenleg is tartanak, két nő és két gyerek is az áldozatok közt van.

A százágyas állami Dast-e-Barcsi Kórházat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet támogatja - mondta el Vahídulláh Majjár egészségügyi szóvivő. Az MSF szülészeti klinikát működtet a létesítményben, amely az afgán főváros egyik legszegényebb körzetében található. A többségében síiták lakta kerületben az Iszlám Állam nevű szunnita terrorszervezet korábban többször hajtott végre támadást.

Egyelőre nem tudni, kik állnak az incidens mögött.

Tárik Arján belügyi szóvivő újságíróknak azt mondta, a különleges egységek eddig csaknem 80 embert menekítettek ki az épületből, köztük csecsemőket is.

Az afgán Tolonews című hírportál értesülései szerint legalább öt embert meggyilkoltak, további 4 ember pedig megsebesült. A hírportál szemtanúkra hivatkozva hozzáteszi, hogy vélhetően öngyilkos merénylők is vannak az épületben.

Ugyancsak a Tolonews biztonsági forrásokra hivatkozva azt is közölte, hogy a támadók a kórház hátsó épületébe akarnak behatolni, ahol külföldiek vannak, s hozzátette: a helyszínre külföldi csapatok is érkeztek.

Kabulban több véres merénylet történt az elmúlt hónapokban, amelyek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Az afgán biztonsági erők hétfőn bejelentették, hogy elfogták az Iszlám Állam három magas rangú tagját. A múlt héten a terrorszervezet egyik sejtjének több tagját megölték és letartóztatták. A hatóságok szerint a szóban forgó sejt számlájára írható több véres kabuli támadás, köztük az, amelyet egy szikh templom ellen követtek el márciusban. Az Iszlám Állam hétfőn pokolgépes merényleteket követett el Kabulban, amelyben négy civil, köztük egy gyermek megsebesült.

Eközben egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az ország keleti részén található Nangarhar tartományban kedden, egy temetési menetben. Az áldozatok számáról eltérő értesüléseket közöltek, egyes hivatalos források legalább 15 halottat és több mint 50 sebesültet közöltek, ám a nangarhari tartományi tanács több tagja szerint a halottak száma körülbelül 50 és több mint 80-an sebesültek meg.

A tálibok a kabuli és a nangarhari támadások után közölték, hogy egyikért sem ők a felelősek. A felkelők - akik február végén megállapodást írtak alá az Egyesült Államokkal - megígérték, hogy tartózkodnak a kormányerők és a sűrűn lakott területek elleni támadásoktól.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász ellen

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!