2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Irma után jön José, óriási pusztításra készülnek

2017. szeptember 8., péntek 19:09, frissítve: péntek 20:25

Legkevesebb húsz halálos áldozata van a karibi térségben pusztító Irma hurrikánnak, amely már Kubába és a Bahamákra is megérkezett. Közben az Irma útvonalán elindult egy másik hurrikán is: a José névre keresztelt trópusi ciklon mostanra 4-es erősségűvé vált. Egy harmadik hurrikán, a Katia pedig a földrengés sújtotta Mexikóra csaphat le szombaton.

A közelgő Irma hurrikán veszélyeire figyelmeztetik a lakosságot Kubában. Miközben a helyiek a háztetőket próbálták megerősíteni, összesen 50 ezer turista hagyta el a szigetországot. Az északi part közkedvelt üdülőhelyei teljesen kiürültek a hurrikán helyi idő szerint péntek délutánra várt érkezése előtt.

A vallásos kubaiak a védőszentjüktől várnak segítséget, hozzá imádkoztak Havanna utcáin. „Minden csoda a tengeren születik, és az irgalmas szűz felügyeli a tengert. Ő felügyel mindent, ami ártani tud nekünk” – fogalmazott a kubai imamenet egyik résztvevője.

Kuba után az Egyesült Államok következik, várhatóan vasárnap. Az amerikai katasztrófavédelem hatalmas pusztításra számít a déli országrészben. „Nem az a kérdés, hogy Floridára lecsap-e a hurrikán, hanem az, hogy mennyire lesz súlyos ez a csapás, illetve hogy hol fejezi be az útját a szélvihar a következő 4-5 napban” – nyilatkozta Brock Long, az amerikai katasztrófaelhárítási hivatal vezetője.

Florida állam napokig áram nélkül maradhat, a veszélyeztetett területeken félmillió embert szólítottak fel arra a hatóságok, hogy hagyják el az otthonukat. A benzinkutaknál és az autópályákon hatalmas kocsisorok alakultak ki. A helyi üzletekben felvásárlási láz tört ki, a sorok az utcákig értek, mindenki be akart tárazni ásványvízből és hordozható áramforrásokból.

Az Irma korábbi tombolásának egyik helyszínén, Szent Márton-szigeten máshogy fosztották ki a helyiek a boltokat: lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel rohamozták meg az üzleteket az elárasztott utcákon. Hollandia a fosztogatás hírére katonákat küldött a fennhatósága alatt álló szigetre.

Közben elindult a José hurrikán is, amely ugyanazokon a karibi szigeteken söpörhet végig, mint az Irma, és az ereje sem marad el tőle – már most a második legmagasabb, 4-es szinten van.

Egy harmadik hurrikán, a Katia pedig a földrengés sújtotta Mexikóra csaphat le szombaton.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!