2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Irma: több kormányt is bíráltak a késlekedés miatt

2017. szeptember 13., szerda 16:56, frissítve: szerda 16:57

Kemény bírálatokat kapott az amerikai, a holland és a francia kormány, amiért csak napokkal az Irma hurrikán után kezdték segíteni a hozzájuk tartozó karibi területek lakosságát. Szent Márton szigetén az épületek 90 százaléka megrongálódott, a kitelepítések mégis csak egy héttel a vihar után kezdődtek meg.

Ételosztás volt a karibi Szent Márton-szigeten. Az Irma hurrikán itt, és a közeli Barbudán okozta a legnagyobb pusztítást, amikor egy hete, szeptember 6-án elhaladt.

Pusztító volt a vihar. A lányommal és unokámmal együtt vészeltük át. A vihar elfújta a ház tetejét. Szerencsére nem omlott össze a ház teljesen. Imádkoztunk istenhez, kértük, hogy könyörüljön rajtunk – idézi fel egy túlélő.

Szent Márton szigete fele részben holland, fele részben francia terület, mindkét ország azonnali segítséget ígért. A szigeten lévő épületek 90 százaléka használhatatlanná vált, nincs áram és ivóvíz, és az utak is járhatatlanok.

„Ez volt a legszörnyűbb vihar, amit valaha megéltem. A szállodában fél méter magasan állt a víz, még a szálloda vendégei között is volt, aki megfulladt. Elképesztő pusztítás volt a szigeten, Szent Márton szigetének gyakorlatilag annyi” – mondta egy kitelepített turista.

A karibi szigeteken több mint 40-en haltak meg az Irma hurrikán miatt. A brit Virgin szigeteken egy börtönből száz rab szökött meg, őket most a brit hadsereg üldözi. Az európai országokat és az Egyesült Államokat, amihez Puerto Rico tartozik, számtalan bírálat érte, amiért a karibi térségben csak egy hét elteltével kezdődött meg a tömeges evakuálás és segélyosztás.

„A sajtó egy része azt hangoztatta, névtelen forrásokra hivatkozva, hogy a külügyminisztérium túl lassan reagált. Ehhez képest kétezer embert evakuáltunk eddig, többek között Szent Mártonról. Van egy akciócsoportunk, amelyik már 10 napja működik, és irányítja a mentést, ennél többet mit tehetnénk?” –védekezett az amerikai külügyi szóvivő, Heather Neuert.

Folyik a károk felmérése Floridában is, a lakóházak 60 százalékában még mindig nincs áram. A helyreállításon 11 ezer szakember és 8 ezer katona dolgozik. A segélyszolgálatok 11 millió adag ételt osztottak ki eddig. Donald Trump csütörtökön utazik a félszigetre. Egyelőre a hurrikánkészültségnek sincs vége, mert a következő, José névre keresztelt hurrikán szintén elérheti a karibi partokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!