2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Irma: tízmillió ember vár áramra

2017. szeptember 13., szerda 23:01, frissítve: csütörtök 00:12

Továbbra is mintegy tízmillió ember van áram nélkül az Egyesült Államokban az Irma hurrikán pusztítása miatt. Az áramhiány tragédiákat okoz, Floridában hatan meghaltak egy idősotthonban, ahol nem működött a légkondicionálás. A magyar kormány is kimentett hat magyart a Szent Márton-szigetről. A 77 ezer lakosú szigetet teljesen letarolta a hurrikán.

Mozgásképtelen asszonyt is kellett menekíteniük az ápolóknak egy idősotthonból a Florida állambeli Hollywoodban. Az épületet azért kellett evakuálni, mert az Irma hurrikán miatt napok óta nincs áram, és nem működnek a légkondicionálók. Hat idős ember életét veszítette, feltehetően a hőség és a nagy páratartalom miatt.

„115 embert más intézményekbe vittünk, többen intenzív osztályon vannak. Az idősotthon környékét lezártuk, és megindítottuk a nyomozást. A jelenlegi adatok alapján azt gondoljuk, hogy a történtek összefüggésben állnak az áramkimaradással és a viharral” – közölte Tomas Sanchez rendőrfőnök.

Az idősotthont működtető rehabilitációs központ szintén azt közölte, hogy közvetve a hurrikán okozta a tragédiát. A városban 42 idősotthon van, a rendőrség most elővigyázatosságból valamennyit ellenőrzi. A 700 floridai idősotthon közül 150-ben továbbra sincs áram.

Floridában, Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában összesen még tízmillió ember van áram nélkül. Egyes part menti vidékeken akár szeptember végéig is eltarthat, amíg helyreállítják a szolgáltatást.

A helyiek maguk is részt vesznek a romok eltakarításában: Miami-Dade megyében például még egy apáca is láncfűrészt ragadott.

Eközben az állam legdélibb részén fekvő Florida Keys-szigetcsoportra kezdenek visszatérni a lakók. A házak kétharmada károsodott, negyedük pedig lakhatatlanná vált. A helyiek szerint a szigetek úgy néznek ki, mintha háború sújtotta volna őket. „Amíg csak a tévében látod a pusztítást, addig minden megfoghatatlan, de amikor hazaérsz, akkor nagyon is látod, hogy mi van, és kezdheted kilapátolni a szemetet a nappalidból” – nyilatkozta egy Key Largo-i lakos.

Az Irma hurrikán számos karibi szigeten hatalmas pusztítást okozott. A magyar külügy is beavatkozott a Szent Márton-szigeten. „Egy ötfős családot és még egy hölgyet hoztunk el, magyar állampolgárokat, valamint a szlovének kérésének eleget téve egy ott rekedt szlovén állampolgárt is kimentettünk. A szolidaritás az első, és mi úgy gondoltuk, hogy már az első mentésünk során is figyelünk más országok állampolgáraira” – fogalmazott Szijjártó Péter külügyminiszter.

A Szent Márton-szigeten továbbra is hiány van ivóvízből és élelmiszerből, és egyre több a fosztogatás. A sziget holland oldalán az épületek harmada teljesen megsemmisült.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!