2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Iráni kémek merényletet szerveztek Dániában

A dán rendőrség azzal vádolta kedden az iráni hírszerzést, hogy merényletet akart elkövetni iráni ellenzékiek ellen a skandináv ország területén. Egyúttal őrizetbe vettek egy gyanúsított az üggyel kapcsolatosan.

  • Iráni kémek merényletet szerveztek Dániában

A dán rendőrség tájékoztatása szerint október 21-én őrizetbe vettek egy norvég állampolgárságú, iráni származású férfit, aki jelenleg is előzetes letartóztatásban van, mivel felmerült annak gyanúja, hogy iráni hírszerzési műveleteket indított Dániában, és részt vett egy terrorcselekmény előkészítésében. A gyanúsított tagadja a vádakat.

Finn Borch Andersen, a dán titkosszolgálat (PET) vezetője azt mondta: úgy hiszik, hogy az iráni hírszerzés merényletet akart elkövetni Dániában. Borch Andersen újságíróknak nyilatkozva elmondta: a merényletkísérletet meghiúsítandó indítottak szeptember végén nagyszabású rendőri akciót, amelynek keretében elvágták egy időre a fővárosnak helyet adó Sjaelland szigetet az ország többi részétől, és leállították a Svédországba és Németországba induló kompjáratokat is.

A dán rendőrség munkáját a svéd és norvég hírszerzés is segítette.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter a PET bejelentésére reagálva Twitter-üzenetében teljes mértékben elfogadhatatlannakminősítette az elhangzottakat, és jelezte: Dánia nem hagyja szó nélkül az esetet. Koppenhága jelenleg is egyeztet európai partnereivel - tette hozzá.

A merényletet célpontja a Koppenhágától délnyugatra található Ringstedben élő iráni állampolgárok egy csoportja lett volna, akik tagjai az Arab Küzdelem Ahváz Felszabadításáért Mozgalom (ASMLA) nevű iráni arab szakadár csoportosulásnak. A szervezet célja, hogy független államot hozzon létre az Irakkal határos, olajban gazdag délnyugat-iráni Huzisztán tartományban, amelynek központja Ahváz városa.

Teherán szerint az ASMLA a felelős azért a támadásért, amelyet a múlt hónapban hajtottak végre az ahvázi katonai díszszemle során fegyveresek. A merényletben legalább 25 ember vesztette életét, és 60 sebesült meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!