2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Atomprogramja újraindításával fenyeget Irán

,

2017. augusztus 15., kedd 22:32, frissítve: szerda 11:47

Mélyül a szembenállás Irán és az Egyesült Államok között is. A perzsa állam elnöke azt mondta, hogy ha az amerikaiak újabb szankciókat vezetnek be, azonnal újraindítják a katonai célokat szolgáló atomprogramjukat.

Ballisztikus rakétát teszteltek Iránban. A fegyver az iszlám köztársaság két fő ellenségére, Izraelre és az Arab-öbölben járőröző amerikai hajókra is veszélyes. Irán 2015-ben nemzetközi szerződésben vállalta, hogy leállítja katonai atomprogramját. A rakéták fejlesztésével nem hagyott fel, hiszen azok nemcsak nukleáris, hanem hagyományos robbanótöltettel is felszerelhetők. Az Egyesült Államok a rakétatesztekre hivatkozva sújtaná ismét büntetőintézkedésekkel Teheránt.

„A megállapodás része, hogy Irán jó szomszéd lesz. Na most, Irán szomszédai azt szeretnék, ha Irán nem tesztelne ballisztikus rakétákat. Iránt tehát nem lehet jó szomszédnak nevezni, mert megszegte a szerződés szellemiségét” – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

A rakétaprogramot az iráni hadsereg elit alakulata, a Forradalmi Gárda irányítja. A gárdával kapcsolatban álló személyeket és cégeket az Egyesült Államok már szankcionálja. Válaszul az iráni parlament megduplázta az egység költségvetését. Az államfő pedig közölte: ha Amerika újabb szankciókról dönt, Irán újrakezdi az atomprogramot.

„Irán rendkívül rövid idő alatt, nem hetek vagy napok, hanem órák alatt újra tudná indítani az atomprogramot. Donald Trump világának az alapja a nemzetközi szerződések figyelmen kívül hagyása. Szakított a párizsi egyezménnyel, a kubai egyezménnyel, a csendes-óceáni és a latin-amerikai szabadkereskedelmi egyezménnyel. Napjaink Amerikája nem megbízható partner” – sorolta Hasszán Rohani iráni elnök.

A rakétateszteket az Európai Unió is elítélte, de az EU külügyi főképviselője – az amerikaiakkal szemben – úgy gondolja, hogy Irán nem sértette meg a 2015-ös szerződést. Az utóbbi két évben német és francia cégek jelentek meg Iránban, amelynek Moszkva is pártját fogja.

„Amit az iráni tárgyalásokon elértünk, az különleges siker volt. Hatalmas kár, hogy amerikai partnereink a megegyezés felmondását tervezik. Hiszen még Donald Trump is elismerte, hogy Irán mindent betartott, ami a szerződésben volt” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Észak-Koreával is azért mérgesedett el a viszony, mert a rakétatesztekre az Egyesült Államok szankciókkal válaszolt. Ott a büntetőintézkedéseket Kína és Oroszország is támogatta az ENSZ-ben, ami Irán esetében valószínűtlen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!