2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Irán: az amerikai akciócsoport kudarcra van ítélve

Az amerikai külügyminisztériumban felállított Irán akciócsoport célja az iráni iszlám köztársaság megdöntése, de kudarcot fog vallani – mondta vasárnap Teheránban Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

  • Irán: az amerikai akciócsoport kudarcra van ítélve

Zaríf az 1953-as puccs 65. évfordulójának alkalmából szólalt fel, melyben brit és amerikai támogatással döntötték meg Irán demokratikusan választott kormányát, amelyet Mohamed Moszadek vezetett. Ilyenkor általában tetőfokára hágnak az Amerika-ellenes érzelmek az országban.

A külügyminiszter az Iránt most sújtó amerikai szankciókat a 65 évvel ezelőtti puccshoz hasonlította, s leszögezte: Irán nem fogja megengedni, hogy a történelem megismételje önmagát.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten jelezte, hogy Brian Hook vezetésével kezdi meg működését az iráni akciócsoport a washingtoni külügyminisztériumban, hogy összehangolják a Teheránnal szembeni nyomásgyakorlást.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke az évfordulón arra az álláspontra helyezkedett, hogy az 1953-as puccs volt az első lecke, amelyből Irán megtanulhatta, hogy az Egyesült Államokban nem lehet megbízni.

2000-ben ismerték el

A nacionalista Moszadeket az amerikai és brit hírszerzés buktatta meg, miután bejelentette az iráni olajszektor államosítását. A hatalmat az a Mohamed Reza Pahlavi sah kapta vissza, akit a Nyugat támogatott, s akinek uralmát 1979-ben döntötte meg az iszlám forradalom Ruhollah Khomeini vezetésével. 2000-ben Madeleine Albright akkori külügyminiszter volt az első amerikai kormánytag, aki elismerte Washington szerepét a puccsban, és úgy ítélte meg, hogy a hatalomátvétel visszavetette Irán politikai fejlődését.

Irán és az Egyesült Államok között 1979 óta nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat. A két ország közötti feszültség némileg enyhült, amikor Irán 2015-ben megállapodott a nemzetközi közösséggel atomprogramja korlátozásáról, ám a konfliktus ismét kiújult, miután Donald Trump amerikai elnök kilépett a megállapodásból, és ismét szankciókat rendelt el Iránnal szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!