2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Integrációs modellje miatt díjazták a polgármestert

2017. február 22., szerda 11:54, frissítve: szerda 12:48

A lakosság ötöde muszlim, minden második gyerek bevándorlócsaládban születik a belgiumi Mechelenben. Az elmúlt másfél évtizedben azonban olyan integrációs modellt építettek ki, amellyel javult a közbiztonság, és nem hódít az Iszlám Állam propagandája. A város polgármesterét rangos elismeréssel díjazták.

A belgiumi Mechelen polgármesterét választotta idén a világ legjobb városvezetőjének a Városi Polgármesterek Alapítványa. Mechelen 86 ezres lélekszámú flamand város, az elmúlt másfél évtizedben olyan integrációs modellt épített ki, amelyet világszerte elismernek. A városban 138 különböző nemzet képviselője él, minden második gyerek bevándorló hátterű családba születik, öt lakosból egy muszlim. A polgármester 2001 óta van hivatalban, első lépése a rendőrség megerősítése volt, majd közösségeket teremtett, és az egyénre helyezte a hangsúlyt.

„A jobboldali politikusok mindig a csoportos gondolkodást használják arra, hogy kriminalizáljanak embereket. A baloldali politikusok a csoportos gondolkodást arra használják, hogy áldozatokká tegyenek. Ha elkezdünk csoportokban gondolkozni, mint a terroristák, akkor csak muszlimokat és nem muszlimokat látunk. Én csak egyéniségeket látok, személyeket képességekkel, problémákkal, aki néha nem képes az élete gondjait megoldani, akinek támogatásra van szüksége, és ha valami rosszat csinál, akkor az az ő felelőssége, nem másoké” – nyilatkozta Bart Somers, Mechelen polgármestere.

A polgármester szerint főként az eltérő történelem az oka, hogy Kelet-Európában nagyobb aggodalommal figyelik a bevándorlást és a társadalmak inkább a bezárkózást választják. Ellenpéldaként saját nagyapját említette, aki 1956-ban otthonába fogadott be egy számára teljesen ismeretlen magyar fiatalt.

„A félelem nagyon-nagyon rossz tanácsadó. Ha félsz, katasztrofális következményei lesznek. Természetesen ne legyünk naivak. Természetesen meg kell védjük az értékeinket. De ha az értékeinkre úgy tekintünk, mint fegyverekre, amelyeket másokkal szembe lehet fordítani, az nagyon rossz. Ezek az értékek mindig hidat kell jelentsenek az egyenlőség, a szabad emberek felé, és ez erősebbé és nyitottabbá tesz. Nem zárkózhatunk be a saját társadalmunkba, mi nem ezt csináljuk Mechelenben” – tette hozzá Somers.

A város integrációs modelljének egyik komoly eredményének tartják, hogy bár kísérletek folyamatosan történnek, de egyetlen fiatal sem radikalizálódott olyan mértékben, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet harcosává váljon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!