2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Inkább maradnak a hidegben a szerbiai migránsok

2017. január 10., kedd 20:15

Szerbiában is tombol a tél. Az elmúlt napokban éjszakánként –20 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Az országban több menekült a szabad ég alatt tölti a rendkívül hideg napokat, mindezt annak ellenére, hogy a szerb állam biztosít meleg szállást és ételt az országban tartózkodó migránsoknak.

Kedd hajnalban –15 fokot mértek Szabadkán és környékén. A település mellett befogadóközpont működik, ennek ellenére több menekült is a városban és a szálláson kívül tölti a mindennapokat. Leginkább a Horgos melletti ideiglenes sátortáborban, valamint a Kelebia–Tompa határátkelőnél tartózkodnak a menekültek.

„Mi nem megyünk a befogadóállomásra, itt alszunk a sátrakban nagyon rossz körülmények között. Nagyon hideg van. Éjszakánként nem tudunk aludni, mert a hőmérséklet –20 fok, így nagyon nehéz” – számolt be az egyik szíriai menekült, Anas.

A szerb szociálpolitikai miniszter, Aleksandar Vulin a napokban azt nyilatkozta, hogy Szerbia biztosítja, hogy az ország területén tartózkodó összes menekült meleg, száraz helyen vészelje át a hideg napokat. Hozzátette azonban, hogy azokért a migránsokért nem vállalnak felelősséget, akik úgy döntenek, a szabad ég alatt kockáztatják testi épségüket. A menekültek azt mondják, kitartanak, várják, hogy megnyíljon a határ előttük.

„Szeretnék Magyarországra jutni. Nagyon hideg van itt. Magyarország nem nyitja ki a kapuit, át kellene, hogy engedjenek bennünket. Tényleg nagyon hideg van itt. Problémáink vannak, nincs, amivel fűtsünk. Nagyon rossz a hideg” – mondta egy iraki menekült, Kaivan.

A menekültek nem csak Szabadkán és környékén tartózkodnak a befogadóközpontokon kívül. A szerb fővárosban, Belgrádban megközelítőleg 1500 menekült van az utcákon. A segélyszervezetek és állami szervek munkatársai folyamatosan próbálják meggyőzni a menekülteket, hogy saját egészségük érdekében legalább éjszakára vonuljanak be a befogadóközpontokba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!