2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Indulnak az első közvetlen amerikai járatok Kubába

2016. augusztus 31., szerda 11:06, frissítve: szerda 12:22

55 év után először száll majd le amerikai kereskedelmi repülőgép Kubában. Az amerikai–kubai kereskedelmi és gazdasági tanács felmérése szerint a direkt járatokkal több mint évi egymillió amerikai utazhat Kubába. Barack Obama elnök még márciusban jelentette be, hogy arra kéri a képviselőházat: oldják fel a Kubával szembeni kereskedelmi szankciókat.

1961 óta először száll le amerikai kereskedelmi repülőjárat Kubában, miután Barack Obama amerikai elnök márciusban az embargó feloldását kérte a képviselőháztól. Az augusztus 31-ére tervezett JetBlue-járat Floridából érkezik, szeptembertől pedig a Silver Airways és az American Airlines gépei is követik majd.

„Azt gondolom, Kuba nagyon eredeti, hogy az amerikai dolgok nincsenek itt. De ha az amerikaiak megérkeznek a termékeikkel, akkor azt fokozatosan kell tenniük, úgy, hogy a kubai kultúrát tiszteletben tartják közben” – mondta egy spanyol turista.

Az amerikai kongresszus azonban még mindig nem oldotta fel a fél évszázados embargó bizonyos részeit. Tizenkét kategóriában már megszűnt a tilalom, így kulturális, vallási, tanulmányi, üzleti és családlátogatási utazásoké, ám a turizmusé még nem. Vagyis a járatok az első időkben javarészt olyanokat szállítanak, akiket például Che Guevara mauzóleuma vagy más kulturális helyszínek érdekelnek.

„Mi Európából jöttünk, onnan nem probléma idejönni, és itt tölteni a nyarunk egy részét. De az Egyesült Államokból ez természetesen nem lehetséges, pedig annyira közel van az Államokhoz. Természetesnek kellene lennie, hogy az amerikaiak is megkapják annak a lehetőségét, hogy idejöjjenek” – vélekedett egy német nyaraló.

Az amerikai–kubai kereskedelmi és gazdasági tanács felmérése szerint a direkt járatokkal több mint évi egymillió amerikai utazhat Kubába. A turisztikai fejlődés egyébként már megindult. Eddig 300 ezer Amerikában élő kubai utazott haza látogatóba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!