2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Külföld

Ilyet már hat éve nem tett Izrael

Egy szíriai katonai kutatóközpontot bombázott az izraeli légierő. A jeruzsálemi kabinet nem hivatalos úton elismerte az amerikai kormánynak a rakétatámadást. Izrael utoljára 2007-ben követett el katonai támadást szíriai területen.

A szíriai izraeli támadást a damaszkuszi állami televízió jelentette be. Izraeli harci gépek szerda napnyugtakor megtámadták a katonai kutatóközpont épületét Damaszkusz tartományban. Ketten meghaltak, 5-en pedig megsérültek a támadásban. A gépek a radarszint alatt léptek be Szíria légterébe. A légicsapás célpontja a Damaszkusz közelében lévő Jamrayában van, ahol egyes értesülések szerint vegyi fegyvereket fejlesztenek. Az akció előtt, izraeli gépek a szír–libanoni határon egy katonai konvojt is bombáztak.

„A libanoni hatóságok még nem erősítették meg az izraeli légicsapásról szóló információt, még nem tudtam a katonai vezetőinkkel tárgyalni erről” - mondta Najib Mikati libanoni kormányfő.


Az izraeliek szerint a libanoni Hezbollah síita szervezetnek szállítottak orosz gyártmányú közép-hatótávolságú rakéta alkatrészeket. A jeruzsálemi vezetés attól tart, hogy a szíriai rakéták és vegyi fegyverek libanoni katonai szervezetek kezébe kerülhetett volna, amelyeket a zsidó állam elleni akciónál használhattak volna fel.

„Izraelnek joga van megvédenie magát, még így megelőző csapás alkalmazásával is, ha nyilvánvalóan Izraeli elleni támadás várható” – nyilatkozott Alan Baker izraeli nemzetközi jogi szakértő.

A moszkvai vezetés viszont elítélte a légicsapást. Az orosz külügyminisztérium szerint ha igaz a légitámadásról szóló hír, akkor Izrael durván megsértette az ENSZ alapokmányát, mert egy szuverén állam területén lévő célpontok ellen hajtott végre támadást. Az izraeliek hivatalosan még nem erősítették meg a szíriai katonai akciót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!