2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ilyen még nem volt: muszlim lesz a polgármester

2016. május 7., szombat 10:23, frissítve: szombat 10:32

Muzulmán polgármestere lett Londonnak. A hivatalos végeredmény szerint a munkáspárti Sadiq Khan szerezte a legtöbb szavazatot a szavazáson. A pakisztáni származású politikus a kormányzó Konzervatív Párt jelöltjét győzte le.

A csütörtöki választás végeredményét csak a tervezettnél hat órával később hirdették ki, mert meghibásodott a szavazatösszesítő informatikai rendszer. A Munkapárt azonban nem mondott csütörtököt a brit fővárosban: nyolc év után visszaszerezte a polgármesteri címet. Ráadásul egy pakisztáni származású muszlim politikus révén.

„Köszönöm, London! London a világ legnagyszerűbb városa, büszke vagyok a városunkra! Nagy alázattal fogadom el azt a reményt és bizalmat, amellyel ma kitüntettek. Néhány kilométerre innen, egy tanácsi lakásban nőttem fel, és soha nem álmodtam arról, hogy egyszer én leszek London megválasztott polgármestere. Szeretném megköszönni minden londoninak, hogy ma lehetővé tette a lehetetlent” – mondta Sadiq Khan.

A megválasztott polgármester a voksok több mint 56 százalékát szerezte meg a kormányzó konzervatívok jelöltje előtt. Pedig a jobboldal mindent megtett azért, hogy a muszlim jelöltet vallási fanatikusokkal hozza összefüggésbe. A Munkapárt vezetője azonban rágalomnak minősítette a vádakat.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint ezzel épp az ellenkezőjét érte el a jobboldal. „Határozott támogatásukról biztosították részben az afrikai bevándorlók, részben az afrikai származásúak, de már brit állampolgárok is. Érdekes, hogy a fehér lakosságtól is nagyon sokan kellett hogy támogassák. A kampányban őt és a nézeteit a konzervatív jelölt, Zac Goldsmith a radikalizmussal hozta összefüggésbe, de ez kontraproduktív volt. Nagyon sokan pontosan ezért szavazhattak a munkáspárti jelöltre” – fogalmazott.

Khan a világviszonylatban is magas tömegközlekedési díjak befagyasztását, megfizethető új lakások építését ígérte, valamint hogy sétálóutcává alakítja London híres bevásárlóhelyét, az Oxford Streetet. A politikus a konzervatívok népszerű polgármesterét váltja, Boris Johnson a sajtó szerint négy év múlva a miniszterelnöki posztra pályázik.

A londoni polgármesteri hivatal visszahódítása komoly győzelemnek számít a baloldal számára, amely ezzel ellensúlyozhatja a skót parlamenti választáson elszenvedett kudarcát: a Konzervatív Párt és a Skót Nemzeti Párt mögött csak a harmadik helyet szerezte meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!