2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Így nincs esélyük a bűnözők ellen, tüntetnek a rendőrök

2016. október 22., szombat 08:45, frissítve: szombat 13:10

Sorozatban ötödik napja tüntettek a francia rendőrök Párizsban tegnap este. Azt mondják, nincs megfelelő felszerelésük a jól felfegyverzett bűnözőkkel szemben, és egyre többször támadnak rájuk. Múlt héten több rendőrautóra is Molotov-koktélt dobtak ismeretlenek a francia főváros közelében, a jövő héten pedig a calais-i menekülttábor kiürítését kell megkezdeni a hatóságoknak.

A dzsungel néven emlegetett tábor Calais közelében. A 90-es évek óta táboroznak itt olyanok, akik Nagy-Britanniába próbáltak átjutni. Tavaly óta legális tábor is van, de az itt élők többsége nem menekült, hanem gazdasági migráns, jellemzően Afrikából.

Próbálnék Angliába jutni, de semmi pénzem nincs, úgyhogy még csak itt se tudok maradni, Franciaországban – mondja egy migráns.

A francia kormány az elnökválasztási kampányban döntött úgy, hogy felszámolják a bűncselekményekről hírhedté vált tábort. A rendcsinálás jót tehet Hollande elnök imázsának, aki bevándorlásellenes jobboldali jelöltekkel küzd a kampányban. A kiürítés hétfőn indul, de ennek a részleteit a táborban dolgozók se ismerik.

Egyrészt persze szörnyűek az itteni körülmények; emberhez méltó szállást kellene biztosítanunk mindenkinek. Másrészt az itt élőknek fogalmuk sincs, hogy hova menjenek, és az nem fog működni, ha felülről beparancsolják őket valami befogadóközpontba, mert itt nagyon összetartó közösségek vannak, amelyek nem fognak felbomlani – mondja egy önkéntes.

A táborban jelenleg 6-7 ezer ember él, de voltak idén 11-12 ezren is. Párizsban novemberben nyílik új tábor, de ide csak 2 ezren férnek.

A dzsungelből tábor helyett egy egyszerű falu lesz, ami azt is jelenti, hogy nem élvez majd védettséget a hatóságok részéről, tehát akárki akármit tehet majd azokkal, akik itt maradnak.

A kiürítést nehezíti, hogy a francia rendőrök már 5 napja folyamatosan tüntetnek. Péntek este több ezren vonultak fel Párizsban, Calais-ban és Lille-ben is. Azt mondják, a felszerelésük nem elég jó ahhoz, hogy szembeszálljanak a jól felfegyverzett bűnözőkkel.

Megfordult a dolog, hogy ki kitől fél. Régen a bűnözők féltek a rendőröktől, most a rendőrök a bűnözőktől – mondja egy rendőr, aki nem merte vállalni az arcát, de azt elismerte, hogy sok esetben a rendőrség nem reagál bizonyos hívásokra, mert jobbnak látják nem belebonyolódni. Azt mondja: tavaly novemberben még hősként ünnepelték a politikusok a rendőröket, de azóta a létra legaljára kerültek.

Franciaországban egy év alatt 2 terrortámadás is történt, ezekben több mint 230 ember halt meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!