Így fütyülték ki Orbánt Grúziában

2017. április 21., péntek 13:46, frissítve: péntek 17:27
A CEU-ügy miatt fütyülték ki Orbán Viktort Grúziában, a tüntetésről készült felvételek a helyi médiában is megjelentek.

Hatalmas füttykoncert fogadta Orbán Viktort Grúziában, ahol a szállodájához érkezve a CEU mellett kiálló demonstrálók várták. Az esetről készült videó egy grúz oldalra került ki, ezen a tüntetőknél magyar és angol nyelvű feliratok vannak, köztük a budapesti tüntetéseken is látott kék, „a CEU-val vagyok” feliratok. A videó végén grúz nyelvű skandálás is hallható.

A demonstrációról a helyi média is tudósított, a beszámolók szerint a tüntetők elfogadhatatlannak tartják, hogy Közép-Európa egyik legjobb egyetemét lehetetlenítené el a magyar miniszterelnök, ami szerintük mélyen antidemokratikus. Az MTI tudósítása szerint Orbán mellett is tüntettek a helyszínen, bár ez a videón nem látszik.

A miniszterelnök már elmenőben válaszolt egy kérdésre, amelyet a Közép-európai Egyetemmel kapcsolatban tettek fel neki. Orbán Viktor Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter feje felett emelt hangon válaszolt az újságírónak: „Azt látom, hogy sok a dezinformáció ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A lényeg az, hogy a Közép-európai Egyetemet semmilyen veszély nem fenyegeti. Az egy magyar alapegyetem, amely a jövőben is működni fog.”

Orbán Viktor és több kormánytag egy üzleti fórumra érkezett Grúzia fővárosába. A fórumon a miniszterelnök hangsúlyozta: a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek, emellett Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz. Giorgi Kvirikasvili grúz kormányfő azt mondta, hogy „Grúziáé az egyik legliberálisabb kereskedelempolitika a világon, egyik fő célja a világ vezető piacainak elérése, ezért nagyon jó üzleti környezet megteremtésére törekszik”. Beszélt arról is, hogy kis mérete ellenére Grúzia regionális gazdasági szerepe jelentős, és az ország dinamikusan fejlődik.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés