2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Így fütyülték ki Orbánt Grúziában

2017. április 21., péntek 13:46, frissítve: péntek 17:37

A CEU-ügy miatt fütyülték ki Orbán Viktort Grúziában, a tüntetésről készült felvételek a helyi médiában is megjelentek.

Hatalmas füttykoncert fogadta Orbán Viktort Grúziában, ahol a szállodájához érkezve a CEU mellett kiálló demonstrálók várták. Az esetről készült videó egy grúz oldalra került ki, ezen a tüntetőknél magyar és angol nyelvű feliratok vannak, köztük a budapesti tüntetéseken is látott kék, „a CEU-val vagyok” feliratok. A videó végén grúz nyelvű skandálás is hallható.

A demonstrációról a helyi média is tudósított, a beszámolók szerint a tüntetők elfogadhatatlannak tartják, hogy Közép-Európa egyik legjobb egyetemét lehetetlenítené el a magyar miniszterelnök, ami szerintük mélyen antidemokratikus. Az MTI tudósítása szerint Orbán mellett is tüntettek a helyszínen, bár ez a videón nem látszik.

A miniszterelnök már elmenőben válaszolt egy kérdésre, amelyet a Közép-európai Egyetemmel kapcsolatban tettek fel neki. Orbán Viktor Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter feje felett emelt hangon válaszolt az újságírónak: „Azt látom, hogy sok a dezinformáció ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A lényeg az, hogy a Közép-európai Egyetemet semmilyen veszély nem fenyegeti. Az egy magyar alapegyetem, amely a jövőben is működni fog.”

Orbán Viktor és több kormánytag egy üzleti fórumra érkezett Grúzia fővárosába. A fórumon a miniszterelnök hangsúlyozta: a politikai vezetők mindent megtettek, amit lehet a gazdasági együttműködés ösztönzéséért, a két ország politikai kapcsolatai tökéletesek, emellett Magyarország és Grúzia földrajzi és kulturális szempontból is közel áll egymáshoz. Giorgi Kvirikasvili grúz kormányfő azt mondta, hogy „Grúziáé az egyik legliberálisabb kereskedelempolitika a világon, egyik fő célja a világ vezető piacainak elérése, ezért nagyon jó üzleti környezet megteremtésére törekszik”. Beszélt arról is, hogy kis mérete ellenére Grúzia regionális gazdasági szerepe jelentős, és az ország dinamikusan fejlődik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!