2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Időzónaváltással spórolnak

2016. május 1., vasárnap 09:51, frissítve: vasárnap 18:27

Venezuelában időzónát váltottak az energiatakarékosság jegyében. A dél-amerikai országban, amely a világ egyik legnagyobb olajexportőre, már alig van áramszolgáltatás.

Venezuelában rohamtempóban számolják föl a baloldali bolívari forradalom atyjának, Hugo Chávez néhai elnöknek a forradalmi vívmányait. Most 30 perccel előreállítják az órákat, megszüntetve ezzel a külön venezuelai időzónát, amellyel az ország különcködött eddig szomszédaihoz képest. „Újabb intézkedéseket hozunk, de a legfontosabb az, hogy mind otthon, mind a nagyobb áramfogyasztóknál, mind országos szinten tudatosabban törekedjünk az energiahatékonyságra, aztán majd csak megjön az eső” – mondta Nicolás Maduro venezuelai elnök.

Az időjárás kiszámíthatatlansága Venezuelában is mind nagyobb problémát jelent. Az ország áramtermelésének kétharmadát adó guri vízi erőmű nem termel energiát az alacsony vízszint miatt. Ha tovább tart a szárazság, az elégedetlenség elsöpörheti a fennálló rendszert. „Nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy spóroljunk az energiával. Ez az ország nem Peru vagy Kolumbia, ahol nincs energia, és az emberek figyelnek arra, hogy mire fordítsák az energiát. Ez itt nem fog működni” – fogalmazott Alberto Perez helyi lakos.

Nemcsak az időjárás, de az alacsony olajár sem kegyes a fennálló rendszerhez. Venezuela a világ egyik legnagyobb olajexportőre, készletei pedig még Szaúd-Arábiáét is meghaladják. Az infláció mégis több száz százalékos, a legalapvetőbb fogyasztási cikkeket sem lehet megkapni, a teherautó-sofőrből elnökké vált Maduro pedig hozzá nem értésével csak tovább ront a helyzeten.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!