2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Idén nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat

Hír TV

2018. május 4., péntek 09:26, frissítve: péntek 15:10

Nem osztják ki idén az irodalmi Nobel-díjakat. A Svéd Királyi Tudományakadémiát érintő szexuális zaklatási vád miatt marad el az átadó. Az idei irodalmi Nobel-díj nyertesét jövőre, a 2019-es díjazottal együtt jelentik be.

A díjat odaítélő szakmai testület működésképtelenné vált, így a díjátadást 2019-re halasztják. Ezt ma reggel közleményben a Svéd Akadémia és a Nobel-díjakat finanszírozó Nobel Alapítvány jelentette be.

A Svéd Akadémia főtitkára a tegnapi válságtanácskozást követően jelentette be lemondását. Rövid indoklásában elmondta: az akadémia a közelmúlt botrányai miatt elvesztett hitelességét, és már veszélyeztette a Nobel-díj hírnevét is.

A botrányt tavaly novemberben a képen látható akadémia-tag, Katarina Frostenson költő és férje, a fotós Jean-Claude Arnault ügyei robbantották ki. A férfit 18 nő azzal vádolta meg, hogy molesztálta őket, ráadásul vélhetően ő szivárogtathatta ki évről évre a Nobel-díj várományosok neveit.

 „Hatan úgy véltük, hogy Katarina Frostensont ki kell zárni az akadémiáról, de erről megosztott volt a megmaradt tagság véleménye. Ugyanakkor a független jogi átvilágítás egyértelmű visszásságokat mutatott ki” – mondta Par Wastberg svéd író.

A botrány miatt az elmúlt hónapokban a 18 fős testület több tagja lemondott, 10-en maradtak, míg a szabályzat szerint 12 fő lehet a minimális létszám. Így a grémium idén alkalmatlanná vált végigvinni az irodalmi díjazott kiválasztásának folyamatát.

 „Nagyon reméljük, hogy a lehető legjobb módon megoldják ezt az ügyet, hogy az akadémia folytatni tudja a munkáját. Ez egy nagyon fontos intézmény Svédországban, mind a kultúra, mind a Nobel-díj szempontjából” – jelentette ki XVI. Gusztáv svéd király.

Az 1786 óta működő Svéd Akadémia és az 1901 óta odaítélt díj történetében eddig hét alkalommal történt hasonló halasztás, főleg a II. világháború miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!