2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Idegenellenes támadások zúdulnak a lengyelekre

2016. június 28., kedd 11:55, frissítve: kedd 12:02

Több idegenellenes támadás érte a Nagy-Britanniában élő lengyeleket a múlt csütörtöki népszavazás óta. Pénteken lengyelellenes szöveggel ellátott röplapokat osztogattak Cambridge-ben, vasárnap pedig a londoni Lengyel Kulturális Intézet falára festettek távozásra szólító feliratot. A brit miniszterelnök támogatásáról biztosította a Nagy-Britanniában élő lengyelek közösségét.

A londoni Lengyel Kulturális Intézetet az éj leple alatt firkálták össze, az obszcén felirat a lengyel bevándorlók mielőbbi távozását követeli. „Nos, a szöveg az volt, hogy »Takarodjatok!«, csak csúnyábban megfogalmazva. Azt kell gondolnom, hogy ez az idegengyűlölet megnyilvánulása volt, hiszen mi másért jött volna valaki ide a lengyel központhoz, hogy felírja? És bizony voltak más esetek is, személyes inzultusok, de a britek nem ilyenek, és ezek elszigetelt esetek, legalábbis remélem” – közölte Joanna Mludzinska, a Lengyel Szociális és Kulturális Egyesület elnöke. Nem a londoni az egyetlen eset a múlt csütörtöki népszavazás óta.

Az egyeteméről híres Cambridge-ben lengyelellenes röplapokat osztogattak. Az idegenellenesség erősödését az egyik brit kormánytag személyes is megtapasztalta. A politikus az uniós tagság híve. „Jártam az országot, több városba is ellátogattam, például Nottinghambe; tegnap pedig Loughborough-ban voltam, ahol árulónak neveztek, és hallottam, hogy az emberek a bevándorlókról beszélnek, mondván, »kifelé ezekkel a bevándorlókkal!«. Hát én ilyet nem hallottam a hetvenes évek óta, amikor egyetemistaként a Náciellenes Liga tagja voltam” – nyilatkozta Anna Soubry, a kisvállalkozásokért felelős brit államtitkár.

A brit miniszterelnök a parlamentben kiállt a lengyelek mellett. „Beszéltem a lengyel miniszterelnökkel, hogy elmondjam, mennyire aggasztanak a szörnyű támadások, és hogy arról biztosítsam, mindent megteszünk, hogy megvédjük a lengyeleket az országban. Lengyelország nagyon szomorú, amiért Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, mert sok mindenről hasonlóan gondolkodunk: a nyitott piacokról, az EU atlantista politikájáról… Biztosítanunk kell, hogy a lehető legerősebb lengyel–brit kétoldalú kapcsolatért fogunk dolgozni az elkövetkező években” – emelte ki David Cameron.

Nagy-Britanniában mintegy 800 ezer lengyel él, náluk csak az indiai bevándorlók vannak többen a szigetországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!