2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Hűti a kedélyeket a belbiztonsági miniszter

2017. február 23., csütörtök 08:33, frissítve: csütörtök 14:09

Nem lesznek tömeges deportálások az Egyesült Államokból – közölte a Guatemalavárosba látogató amerikai belbiztonsági miniszter. John Kelly elmondása szerint az amerikai hatóságok elsősorban azokra fognak összpontosítani, akik biztonsági kockázatot jelentenek, vagy bűncselekményt követtek el. Hozzátette, az elnöki rendelet azt jelenti, hogy a határokon feltartóztatják azokat, akik illegálisan akarnak belépni az Egyesült Államokba. Mexikó nem fogadja el az egyoldalú amerikai döntéseket, és a nemzetközi szervezetekhez fordul.

Lóhátra pattant az amerikai képviselőház elnöke, hogy bejárja a mexikói határ egy szakaszát. Paul Ryan republikánus politikust tüntetők fogadták, akik ellenezték a Mexikó és az Egyesült Államok határára tervezett fal megépítését.

Az amerikai belbiztonsági miniszter közben kármentésbe kezdett. A Guatemalába látogató Jonh Kelly kijelentette, hogy Trump elnök rendelete alapján nem lesznek tömeges deportálások. „Nem lesznek tömeges letartóztatások, és ha valakit őrizetbe vesznek, akkor az bekerül az amerikai igazságszolgáltatás rendszerébe, és a bíróságok, a bíróságok döntik el, hogy mi történik vele” – nyilatkozta a belbiztonsági miniszter.

Kelly szerint Donald Trump rendelete azt jelenti, hogy feltartóztatják azt, aki illegálisan akar belépni az Egyesült Államokba. „Ezt úgy érjük el, hogy fizikai akadályt emelünk, fegyvertelen rendőri járőrözést vezetünk be a régióban, műszaki eszközöket használunk, például megfigyelő technológiát” – tette hozzá.

Az amerikai belbiztonsági miniszter arra figyelmeztette a guatemalaiakat, hogy ne vállalják a „nagyon-nagyon veszélyes” utat Mexikón keresztül az Egyesült Államokba.

Mindeközben Mexikóba érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, mert szeretné meggyőzni az ottani vezetést arról, hogy ne tekintsék ellenségesnek a washingtoni intézkedéseket. A Fehér Ház szóvivője a tárgyalások megkezdése előtt „fenomenálisnak” minősítette a köztudomásúan megromlott amerikai–mexikói viszonyt. „Azt mondhatnám, hogy nagyon egészséges és robusztus kapcsolataink vannak a mexikói kormánnyal, és azt hiszem, hogy a mexikói tisztségviselők is megerősítik ezt az érzést. A mexikói elnök már ezt mondta. Én azt hiszem, hogy jelenleg fenomenális a viszonyunk Mexikóval” – emelte ki Sean Spicer.

Ennek ugyanakkor ellentmond a mexikói külügyminiszter nyilatkozata, amely szerint hazája nem fogadja el az egyoldalú amerikai döntéseket. „Világosan és egyértelműen szeretném közölni, hogy Mexikó és a mexikói nép nem fogadja azokat a rendelkezéseket, amelyeket egy kormány akar ráerőszakolni egy másik kormányra. Ezt nem fogjuk elfogadni, mert nincs okunk rá, hogy ezt tegyük, és mert ez nem szolgálja Mexikó érdekeit” – húzta alá Luis Videgaray.

A mexikói külügyminiszter azt is jelezte, hogy hazája az ügyben a nemzetközi szervezetekhez fordul, beleértve ebbe az Egyesült Nemzetek Szervezetét is, hogy megvédje a nemzetközi jogot, az emberi jogokat és szabadságokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!