2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Huszonkétezer katona is harcol a Zika-vírus ellen

2016. február 13., szombat 16:39

Brazíliában a hadsereg huszonkétezer katonáját mozgósították a Zika-vírus elleni harcban. A katonák külön engedély nélkül bemehetnek magáningatlanokba is, ha erre van szükség a szúnyogmentesítéshez. Szakértők szerint a riói vízszennyezettség még mindig nagyobb veszélyt jelent a nyári olimpiára utazó sportolóknak, mint a Zika-vírus.

A kormány szerint a nyári olimpián a szúnyogok által terjesztett Zika-vírus már nem jelent veszélyt. „Reméljük, nem lesz olyan sportoló, aki a Zika miatt nem mer Rióba utazni. Egyébként is van némi túlzás a jelenlegi helyzetben. Dengue lázban vagy egyszerű influenzában több ember hal meg évente, mint ahányan a Zika miatt veszélyben vannak” – mondta egy riói szervező.

A Zika-vírus elleni harcot a hadsereg vezeti. A katonák szórólapoznak, feltérképezik az állóvizeket, amelyekben szúnyoglárvák lehetnek, és arra is engedélyük van, hogy szükség esetén betörjenek ingatlanok területére. A rossz csatornahálózatú trópusi országban azonban így sem lehet teljesen kiirtani a rovarokat. „Mozgósítottuk a hadsereget, amely segít mozgósítani a lakosságot. Minden egyes családra, minden apára, anyára, gyerekre szükség van, hiszen a szúnyogokat nem tudjuk egyik napról a másikra elpusztítani” – fogalmazott a védelmi miniszter, Aldo Rebelo.

A Zika elleni harcnak már kabalafigurája is van: egy kétségbeesett szúnyog. A szúnyogok nem lehetnek erősebbek, mint egy egész ország – hangzik a szlogen. „A Zika nemzetközi vészhelyzetet teremtett, ráadásul a dengue lázzal ellentétben nagyon kevesen immúnisak a vírusra. Először azonosítottuk a járvány középpontját, de nem valószerű elvárás, hogy a bolygó minden trópusi helyén felszámoljuk a veszélyt” – nyilatkozta a brazil egészségügyi miniszter, Alexandre Chieppe.

Néhány orvos arra figyelmezteti a sportolókat, hogy elsősorban nem a szúnyogoktól kell tartani, hanem a riói víztől. A vízi sportoknak kijelölt öböl vizét legutóbb az amerikai AP hírügynökség elemeztette egy független céggel. A vizsgálatok szerint a maratoni úszók, a szörfösök, az evezősök és a kajak-kenusok gyakorlatilag szennyvízben fognak versenyezni, és a Zikánál sokkal veszélyesebb betegségeket kaphatnak el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!