2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Húsz év után összeült a „háborús küldöttség”

2017. március 22., szerda 07:06, frissítve: szerda 08:29

Áprilisban NATO-csúcs az Egyesült Államok nélkül. Hadiállapot-gyakorlat Svédországban. Nem járt sikerrel az uniós bővítési biztos Macedóniában.

Nem megy el az amerikai külügyminiszter az áprilisi, brüsszeli NATO csúcsra – írja a Reuters. Rex Tillerson helyette a kínai elnök amerikai látogatásán lesz jelen. Az áprilisi lenne Tillerson első brüsszeli NATO-tanácskozása tárcavezetőként. A NATO külügyminiszterei április 5-én és 6-án tanácskoznak Brüsszelben. Hszi Csin-ping kínai elnököt 6-án és 7-én látja vendégül Donald Trump. A Reuters értesülései szerint Tillerson áprilisban Moszkvába látogat, és több NATO-tag emiatt úgy érezheti, Washington Moszkvát saját szövetségesei elé helyezi, és Trump a nagyhatalmakkal kötendő amerikai alkukat előrébb valónak tartja azoknál a kisebb országoknál, amelyek biztonságát Washington szavatolja.

Húsz év óta először ült össze korlátozott létszámban a svéd parlament hadiállapot szimulációjának céljával, a gyakorlatot az Oroszországgal való kapcsolatokban beállt feszültségekre hivatkozva rendezték – írja a svéd Aftonbladet. A parlament valamennyi pártját képviselő ötven honatyából álló „háborús küldöttség” egy titkos helyen tartott ülést. A válságbizottságot háború vagy háborús veszély esetén hívják össze, és átmenetileg a parlamentet helyettesíti. 1997-ben ülésezett utoljára. Stockholm március elején jelentette be, hogy a nyártól fogva ismét bevezeti a hét éve megszüntetett kötelező katonai szolgálatot.

Nem járt sikerrel az uniós bővítési biztos Szkopjéban. Johannes Hahn azért érkezett a macedón fővárosba, hogy ismét arra biztassa az ország elnökét, bízza meg kormányalakítással a szociáldemokratákat. A szkopjei Mia.mk írása szerint Hahn „küldetése” már csak azért is kudarcra volt ítélve, mert Gyorge Ivanov elnök magyarországi tartózkodására hivatkozva lemondta a bővítési biztossal tervezett találkozóját. A bővítési biztos találkozott Nikola Gruevszki korábbi miniszterelnökkel, a decemberi előre hozott parlamenti választást megnyerő, jobboldali Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja vezetőjével, valamint a választás második helyezettjével, Zoran Zaevvel, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség elnökével is. Hahn látogatása után a Twitteren azt írta: „ketyeg az óra, taktika helyett államférfiúi képességekre van szükség”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!