2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Humanitárius katasztrófára készül az ENSZ

2016. október 18., kedd 10:11, frissítve: szerda 12:02

A világszervezet arra számít, hogy Irak felszabadításával százezrek menekülhetnek.

Nem adja fel könnyen utolsó iraki állását az Iszlám Állam. Egy, a terrorszervezet által megosztott videón az iraki hadsereg tankját lövik szét a terroristák. A várost védő dzsihadisták a főutakat és a mezőket házilag készített pokolgépekkel aknázták alá, emellett pedig öngyilkos merényletekkel lassítják a támadásokat. A Moszul felszabadítására indított szárazföldi hadműveletben a szövetségesek és a helyi biztonsági erők egységei is részt vesznek. A nemzetközi szervezetek szerint a másfél milliós város ostroma hatalmas menekülthullámot indíthat el.

„Arra számítunk, hogy az emberek többsége Irakon belül menekül majd, leginkább dél és délkelet felé. Néhányan talán felmennek Irak kurdisztáni részére, és kevesen talán Szíriába mennek majd. De túlnyomórészt ez egy belső migrációs válság lesz, ami egyébként ismerős az iraki embereknek, több mint 3 millió belső menekültről van tudomásunk eddig. Irakban a mai napig 10 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre. Tehát ez egy humanitárius katasztrófa a humanitárius katasztrófán belül.

A kurd csapatok több mint 200 négyzetkilométernyi terület felett szerezték vissza az irányítást az offenzíva első napján. A kurdisztáni kormányzó szerint négyezer pesmerga harcos vett részt a falvak megtisztításában.

„Ez az első része a Moszul-akciónak. Moszul keleti és délkeleti részéről indult a pesmergák és az iraki hadsereg közös offenzívája” – ismertette a kurdisztáni régió elnöke, Massoud Barzani.

Ha a szövetségesek – vagyis az iraki hadsereg, a pesmergák, az amerikai és a francia légierő – visszafoglalják Moszult az Iszlám Államtól, a szíriai Rakka válik a terrorszervezet utolsó bástyájává.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!