2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Hszi nagyobb igazságügyi erőfeszítéseket sürgetett

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán fokozottabb igazságügyi erőfeszítéseket sürgetett a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-fertőzés megelőzésére és leküzdésére.

  • Hszi nagyobb igazságügyi erőfeszítéseket sürgetett

Kijelentette: a betegség elleni küzdelem törvényi alapjainak megerősítéséhez törvényhozási, végrehajtási, igazságszolgáltatási és jogkövetési erőfeszítések szükségesek.

Hszi, aki a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára is, a testület átfogó jogi kormányzással foglalkozó szakbizottságának ülésén beszélt. Hangsúlyozta, hogy a fertőzés elleni küzdelem kritikus ponthoz érkezett, s kiemelte a munka törvényes, tudományos és rendezett módon történő elvégzésének fontosságát.

A kínai elnök kemény fellépést szorgalmazott a fertőzés terjedése elleni küzdelmet gátló illegális tevékenységekkel és bűncselekményekkel szemben. A kínai elnök a többi között az egészségügyi hatóságok intézkedéseivel szembeni ellenállást, a mentőszolgálatok tagjai elleni támadásokat, a hamis egészségügyi termékek gyártását és árusítását, valamint az álhírterjesztést említette.

Hangsúlyozta azt is, hogy a járványügyi törvényeket és szabályozásokat szigorúan ki kell kényszeríteni, a kockázatelemzéseket javítani, a döntéseket pedig megfontoltan a törvényesség alapján kell meghozni.

Hszi emellett szólt arról is, hogy a járvánnyal kapcsolatos pontos információkat időben közzé kell tenni.

A szerdai tanácskozáson mindezekkel kapcsolatban irányelveket fogadtak el.

A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén. A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt. Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból.

Megérkeztek Tyumenybe a Vuhanból evakuált oroszokat szállító katonai gépek

Néhány órás különbséggel megérkezett Tyumenybe szerdán az orosz légierő két, Il-76 MD típusú szállítógépe, fedélzetén 144, Vuhanból kimenekített, zömmel orosz állampolgárságú emberrel.

Az evakuáltakat két hétre egy, a nyugat-szibériai várostól mintegy 30 kilométerre található szanatóriumban kialakított, dupla kerítéssel körbevett, a nemzeti gárda egységei által őrzött rehabilitációs központban helyezik el.

Hivatalos bejelentések szerint az Oroszországba szállított embereken több vizsgálatot is végeztek, de egyiküknél sem állapítottak meg koronavírus-fertőzést.

A járványügyi szakembereket és orvosi felszerelést is szállító katonai gépekre felszálltak közül 128-an orosz állampolgárok, de vannak közöttük fehérorosz, kazah, örmény és ukrán állampolgárok is.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerdai közlése szerint Oroszországban továbbra is két olyan - kínai állampolgárságú - személyt tartanak számon, akik 2019-nCoV típusú koronavírussal fertőződtek meg. Betegségük lefolyása enyhe, szervezetükből vakcina kifejlesztéséhez szükséges élő vírust nem sikerült kinyerni.

A fertőzöttek egyikét egyébként éppen abban a Tyumeny megyében azonosították, ahol a Kínából elszállított oroszokat karanténba helyezték.

Oroszország több városából védőmaszk-hiányról számoltak be sajtójelentések.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a szerdai kormányülésen azt javasolta, hogy fosszák meg a működési engedélyüktől mindazokat a gyógyszertárakat, amelyek a koronavírusra hivatkozva megemelték az egyéni védőeszközök árait. Putyin szerint néhány patika bezárása nem érződik meg az Oroszország gyógyszerellátáson. Tatyjana Golikova, a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy forródrótot hoztak létre az új kínai koronavírus terjedésével kapcsolatossal kapcsolatos tájékoztatás, valamint a helyzettel visszaélő gyógyszertárak beazonosítására.

Oroszországban szerdán megtiltották a Kínából elindult utasok átutazását.

WHO: egyelőre nincs ismert gyógymód a betegség kezelésére

Cáfolta szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a sajtóértesüléseket, amely szerint "áttörő" jelentőségű gyógyszereket fedeztek fel az új koronavírussal fertőzött betegek kezelésére.

Egy kínai televízió arról számolt be, hogy a Csöcsiangi Egyetem kutatói hatékony gyógyszert találtak az új vírusra, míg a brit Sky News szerint kutatók "jelentős áttörést" értek el a védőoltás kifejlesztésében.

A sajtóhírekre reagálva Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője kijelentette: "nincsenek ismert terápiák a 2019-nCov vírus ellen, és a WHO véletlenszerű ellenőrző próbákat javasol a hatékonyság és a biztonságosság mérésére".

Egy kórokozó elleni védőoltás kidolgozása és tesztelése rendszerint éveket vesz igénybe, és gyakran jár "csapdákkal és kudarcokkal" - tette hozzá.

A tudósok szerint még az új technológiáknak köszönhető gyorsított ütemben is legkorábban idén júniusban kerülhet abba az új koronavírus elleni védőoltás, hogy embereken is kipróbálják.

A fertőzött betegeiket kezelni kívánó orvosok feltehetően más vírusfertőzésekre alkalmazott, engedélyezett gyógyszerekkel próbálkoznak, hogy lássák, van-e hatásuk, amíg az új gyógyszerek fejlesztés alatt vannak.

A Gilead amerikai gyógyszergyár közölte, hogy az új koronavírus által megfertőzött kínai betegeken megkezdte egy Remdesivir nevű kísérleti szer tesztelését, de hangsúlyozta, hogy a munka jelenleg kutatási szakaszban van.

A CCTV kínai televízió szerint a vuhani gyermekkórház orvosai közölték, hogy a koronavírussal fertőzött várandós nők átadhatják a vírust a még meg nem született gyermeknek. Az orvosok azután nyilatkoztak így, hogy február 2-án egy fertőzött nő gyermeknek adott életet, és az újszülöttnél 30 órával később megállapították a koronavírus jelenlétét.

Az újszülött stabil életjeleket mutatott, nem volt lázas és nem köhögött, de légzési elégtelenség jelentkezett nála - tudatták az orvosok.

"Figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a fertőzés anyáról gyermekre is terjedhet" - mondta Cseng Ling-kong, a vuhani gyermekkórház újszülött osztályának főorvosa.

A kórház egy másik eset részleteit is közzétette, amelyben egy újszülött egészségesen született január 13-án. A dajkánál később mutatták ki a vírus jelenlétét, az anyánál pedig napokkal később. A csecsemőnél csak január 29-én jelentkeztek a tünetek.

"Azt egyelőre nem tudhatjuk biztosan, hogy a csecsemő dajkája fertőzte-e meg az anyát, aki továbbadta a vírust a gyermekének. Azt viszont megerősíthetjük, hogy a gyerek koronavírussal fertőzött emberekkel volt szoros kapcsolatban, ami annyit jelent, hogy az újszülöttek is megfertőződhetnek" - mondta Cseng, hozzátéve, hogy egyik gyermek állapota sem válságos.

Vuhan a gócpontja a december 31-én kezdődött járványnak, amely azóta több mint 20 országba jutott el. Kínában - Hongkongot és Makaót nem számítva - a járványnak 490 halottja van, 24 324 megbetegedést erősítettek meg.

 

Londoni elemzők: Gazdasági járvány is fenyeget

Menczer: Három magyar dolgozik a Japán mellett karanténba helyezett hajón

Koronavírus: Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya Hupej tartományban

Globál: Nem volt még ennyi embert érintő karantén a történelemben

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!