2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Hollandia is felelős a srebrenicai mészárlásért

2017. június 27., kedd 16:46, frissítve: kedd 20:29

Hollandia részben felelős a srebrenicai mészárlásért – mondta ki a hágai fellebbviteli bíróság. A törvényszék szerint a holland katonáknak nem lett volna szabad átadniuk a bázisukon dolgozó boszniai muszlimokat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erők részére 1995-ben. Az ügyben már korábban is született egy döntés, de az ellen az áldozatok hozzátartozói fellebbeztek.

A Ratko Mladic által vezetett boszniai szerbek 8000 férfit és fiúgyermeket gyilkoltak meg az ENSZ által védettnek minősített városban, Srebrenicában 1995-ben. Ez volt a második világháború óta a legnagyobb népirtás európai földön. A hágai fellebbviteli bíróság most, 22 évvel a népirtás után megerősítette, hogy Hollandia részben felelős 300 muzulmán haláláért, azokért, akiket a boszniai szerbek elhurcoltak a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról.

„A bíróság hatálytalanítja a vitatott ítéletet, és a következőt ítéli: a bíróság szerint bizonyított, hogy a holland állam illegálisan cselekedett: egyrészt július 13-án a boszniai szerbek számára könnyebbé tette a férfi menekültek szétválasztását azzal, hogy hagyta a menekülteket csoportokban menni a kapun keresztül a buszokhoz. Másrészt azzal, hogy nem adta meg a lehetőséget az összegyűjtött férfi menekülteknek arra, hogy együtt maradjanak. Így egyharmadukat kitette az embertelen bánásmódnak és kivégzésnek” – közölte Gepke Dulek, a hágai fellebbviteli bíróság elnöke.

A fellebbviteli bíróság fenntartotta azt a 2014-ben hozott ítéletet, amely szerint a holland békefenntartóknak tisztában kellett lenniük azzal, hogy az emberek azért kerestek menedéket a táborban, mert a boszniai szerbek kivégezték volna őket. „A sok szemtanú vallomásából a bíróság úgy következtetett, hogy július 12-én este 11 órakor, vagyis a kitelepítések első napja után a holland katonák tudták vagy tudhatták, hogy a férfiak nemcsak védtelenek voltak a háborús bűnökkel szemben, de a kínzások és kivégzések valós veszélyének voltak kitéve” – hangsúlyozta Gepke Dulek.

A bíróság ugyanakkor elutasította a srebrenicai áldozatok hozzátartozóinak azon keresetét, amelyben a holland kormányt mind a 8000 ember életéért vonták volna felelősségre.

„Világossá vált ma, hogy ez az ítélet a muszlimok ellen szól. 110 000 zsidót gyilkoltak meg, és elfogadták a bűnt, de nem tudják elfogadni a muszlimok ellenit, mert mi muszlimok vagyunk. Ez nagy igazságtalanság, ez nem az igazság földje, hanem az igazságtalanságé, de van Isten, és ő megbünteti majd őket” – közölte Munira Subasic, a Srebrenicai Anyák Szervezetének elnöke.

A fellebbviteli bíróság döntése azért is kivételes, mert az ENSZ védettséget élvez a felelősségre vonásoktól. Hollandia viszont felelősségre vonható mint az ENSZ békefenntartó misszió résztvevője, hiszen éppen ezen akció során követte el a mulasztást. Hasonlóra egyébként a hágai fellebbviteli törvényszéken még nem volt példa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!