2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hollande Putyint puhítja

2015. november 26., csütörtök 19:33, frissítve: csütörtök 20:17

Moszkvában tárgyal csütörtök este Francois Hollande és Vlagyimir Putyin az Iszlám Állam elleni szíriai harcról. A franciák célja, hogy az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, az Egyesült Királysággal és Németországgal közösen hozzanak létre koalíciót a szélsőségesek ellen. Az oroszok erre csak akkor hajlandók, ha a Nyugaton diktátornak tartott Bassár el-Aszad szír elnök hatalmon maradhat.

Tornado típusú gépekkel támogatja decembertől a francia bevetéseket Szíriában a német hadsereg. Berlin csak haditechnikát küld, katonákat nem, a német és a francia vezetés szerda éjjel állapodott meg az együttműködésről. „A terrorizmus közös ellenségünk, ezért a feladat is közös, hogy harcoljunk ellene. Szavakkal nem tudjuk legyőzni az Iszlám Államot, úgyhogy katonai erővel kell fellépnünk” – mondta Angela Merkel kancellár.

A franciák nemzetközi koalíciót hoznának létre a muszlim terrorszervezet ellen. David Cameront már megnyerték az ügynek, de a brit miniszterelnöknek a parlament felhatalmazását még meg kell szereznie. „Nem kellene megelégednünk annyival, hogy majd a szövetségeseink megvédenek bennünket. Cselekednünk kell a saját biztonságunk érdekében, és most kell cselekednünk, amikor a barátunk és szövetségesünk, Franciaország is cselekszik” – kampányolt a háború mellett a brit kormányfő.

A francia elnök Oroszországot és az Egyesült Államokat is maga mellé állítaná. Az amerikaiak akkor hajlandók több katonát küldeni Szíriába, ha Oroszország lemond Bassár el-Aszad hatalmon tartásáról. Az amerikai elnök a hálaadásnapi beszédében azt mondta: az Egyesült Államoknak kötelessége befogadni szír menekülteket. „1620-ban, amikor az alapító atyák érkeztek, ők is menekültek voltak, akik a kegyetlenkedések és az erőszak elől menekültek. Most, négyszáz évvel később már a történelmünk részesei. Tiszteletben kell tartanunk, ha valakinek segítségre van szüksége” – fogalmazott Barack Obama.

Az elnök tízezer szír menekültnek adna otthont az Egyesült Államokban, de a kormányzók több mint fele közölte, hogy nem fogadnak be muszlim migránsokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!