2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Hollande nagyobb szerepvállalást kért

2015. november 26., csütörtök 08:16, frissítve: csütörtök 15:38

Nagyobb szerepvállalást kért a dzsihadisták elleni harcban Németországtól a francia elnök. Francois Hollande hozzátette: az emberek ne mossák össze a menekülteket és a terroristákat. Angela Merkel szerint határozottan, katonai erővel kell fellépni az Iszlám Állam ellen – a német katonák ugyanakkor továbbra sem Szíriában, hanem Maliban és Észak-Irakban teljesítenek szolgálatot.

Főhajtással tisztelgett a november 13-i párizsi merényletek áldozatainak emléke előtt a francia elnök és a német kancellár. Francois Hollande és Angela Merkel ezután a terrorellenes együttműködésről, valamint a migránsválság kezeléséről tárgyalt az Elysées-palotában. A francia elnök nagyobb szerepvállalást kért Németországtól.

„A terrorellenes harccal kapcsolatban mindkettőnk országának vannak kötelezettségei. Minden intézkedést meg kell hozzunk azért, hogy megvédjük népeinket és területeinket, mert egy állam sincs biztonságban a merényletektől, különösen az Iszlám Állam terrorcselekményeitől” – jelentette ki Francois Hollande.

Hozzátette: azt továbbra is el kell kerülni, hogy a menekülteket összekeverjék a terroristákkal.

Angela Merkel egyetértett abban, hogy határozottan, katonai erővel kell fellépni az iszlamista terrorszervezet ellen.

„A terrorizmus a mi közös ellenségünk, ezért közös feladatunk, hogy harcoljunk ellene. Szavakkal nem tudjuk meggyőzni az Iszlám Államot, úgyhogy katonai erővel kell küzdenünk velük” – mondta a kancellár.

Németország azonban továbbra sem a lép be a Szíriában harcoló nemzetközi koalícióba, a német katonák Maliban és az észak-iraki kurdok kiképzésében vesznek részt. Mindkét kontingens létszámát jelentősen növelték. A francia törvényhozás mindkét háza azonban szerdán elsöprő többséggel szavazta meg a szíriai katonai beavatkozás meghosszabbítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!