2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Hollande: Mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat

2016. július 22., péntek 11:15, frissítve: péntek 11:17

Mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat a brit kilépésről – mondta Francois Hollande a Theresa May brit miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján. A francia elnök szerint Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá továbbra is az egységes piachoz, ha nem korlátozza az uniós állampolgárok szabad mozgását. A brit kormányfő ezzel szemben azt mondta, hogy az év vége előtt már nem indítják el a kilépési folyamatot. Theresa May szerint a népszavazás eredménye kötelezi őket arra, hogy kontrollálják a szabad mozgást és munkavállalást.

Az elnöki palotában fogadta Francois Hollande az új brit kormányfőt, Theresa Mayt. Az új Vasladyként is emlegetett konzervatív politikus első külföldi körútján másodikként, Angela Merkel német kancellárt követően kereste fel a francia kormányfőt. Mindkét látogatás célja az volt, hogy tárgyaljanak a brit kilépési folyamat időrendjéről, valamint annak előkészítéséről.

Az uniós vezetők a brit népszavazás után még azt hangoztatták: ha már Nagy-Britannia egyszer a távozás mellett döntött, azt haladéktalanul meg kell kezdenie. Az utóbbi hetekben azonban enyhült a hangnem: Angela Merkel szerdán már teljesen érthetőnek nevezte, hogy Londonnak időre van szüksége az uniós viszony újragondolásához, és a kilépés előkészítéséhez.

Francois Hollande szintén puhított a kezdeti brüsszeli állásponton.

„A kilépési tárgyalások megkezdése előtt nem lehetnek előtárgyalások vagy egyeztetések. Viszont fel lehet készülni a tárgyalásokra és megértjük, hogy az új brit kormánynak időre van szüksége. De megismétlem, minél előbb megindul a kilépési folyamat, annál jobb” – mondta Francois Hollande francia elnök.

Theresa May szerint az idei év vége előtt nem kívánják elindítani a kilépési folyamatot. Előbb ugyanis egyeztetni akarnak a brit gazdasági szereplőkkel, valamint a Nagy-Britanniát alkotó nemzetekkel.

„Miközben Nagy-Britannia elhagyja az EU-t, meg kell határoznunk, hogy mikén tarthatjuk fenn a lehető legszorosabb gazdasági kapcsolatokat az országaink között. Idő kell ahhoz, hogy felkészüljünk a tárgyalásokra. Megértem, hogy szükség van a kiszámíthatóságra és a bizalomra, ezért már világossá tettem, hogy Nagy-Britannia az idei év vége előtt nem fogja aktiválni a kilépési mechanizmust, a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét” – jelentette ki a brit miniszterelnök.

Persze nem a kilépés időzítése az egyetlen vitás kérdés az EU és London között. A francia elnök most is világossá tette: Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá az egységes európai piachoz, ha elfogadja az Európai Unió négy szabadságjogát, beleértve az emberek szabad utazását – azaz nem korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását.

Theresa May viszont már többször jelezte: a brit népszavazás eredménye arra kötelezi őket, hogy valamilyen módon kontrollálják a személyek szabad mozgását és munkavállalását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!