2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Hivatalosan is bocsánatot kért az Oxfam Haititől

Hír TV

2018. február 20., kedd 12:59, frissítve: kedd 13:10

Az Oxfam latin-amerikai és karibi térségért felelős regionális igazgatója azért érkezett Haitibe, hogy bocsánatot kérjen a munkatársai által a 2010-es földrengés után elkövetett szexuális bűncselekmények miatt, és ismertesse az erről szóló belső jelentésüket.

– Beismerték, hogy létezik bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy a brit Oxfamet értesítették ezekről a bűncselekményekről. Az fáj nekem, hogy beismerték, a haiti hatóságokat sosem informálta a Haitin működő Oxfam – nyilatkozta Aviol Fleurant, Haiti tervezési és külső együttműködésért felelős minisztere.

A prostitúció bűncselekménynek számít a szigetországban, de még vizsgálják, hogy az Oxfam munkatársai pontosan milyen bűntetteket követtek el, fiatalkorú is van-e az érintettek között. A brit humanitárius szervezet számos lépést tett a szervezeten belüli szabályok szigorítására, nehogy megismétlődhessenek a visszaélések.

– Sok intézkedést hoztunk, hogy fejlesszük a belső ellenőrzési rendszerünket. Ezt küldtük vissza a miniszternek. Magyarázatot adtunk, amilyen jót csak tudtunk, arra, mi történt 2011-ben. Készek vagyunk együttműködni a haiti kormány további nyomozásában – mondta Simon Ticehurst, az Oxfam latin-amerikai és karibi térségért felelős regionális igazgatója.

Az Oxfam az után kényszerült bocsánatkérésre, hogy kiderült, egy hét évvel ezelőtti belső vizsgálat feltárta: munkatársai szexuális visszaéléseket követtek el. A The Times című konzervatív brit napilap azt írta, szexpartikat tartottak fiatal prostituáltakkal Haitin, miközben a pusztító földrengés utáni humanitárius katasztrófa elhárításán dolgoztak.

– Nyomozást indítottunk minden nem kormányzati szervezet tevékenységével kapcsolatban, a szexuális bűncselekményekkel és visszaélésekkel kapcsolatban. Az állam figyelemmel kíséri a humanitárius munkatársak tevékenységét. Ahogy az államfő kérte, új együttműködési szabályzatot dolgozunk ki – tette hozzá Fleurant.

Az ügy miatt az Oxfam kirúgta négy, szexuális visszaélések elkövetésével vádolt munkatársát, többen pedig felmondtak. Sajtóértesülések szerint nemcsak Haitin, hanem Csádban is tartottak szexorgiákat, Dél-Szudánban pedig nemi erőszakot is elkövettek az Oxfamnál munkatársai. A brit kormány és az Európai Unió is felülvizsgálja a szervezet támogatását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!