2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Hitler és Mussolini kartonfiguráival tiltakoztak

2017. január 21., szombat 16:01

Civil aktivisták foglaltak el egy kereszteződést a németországi Koblenzben, hogy a városban tartott szélsőjobboldali konferencia ellen tiltakozzanak. Marine Le Pen nyitóbeszédében azt mondta: a brexit és Donald Trump győzelme a populizmus új aranykorának a kezdete.

Hitler, Sztálin, Mussolini kartonfiguráival kezdődött a tüntetés Koblenzben. Az aktivisták ülősztrájkkal zártak le egy kereszteződést. A rendőrök ellentüntetésre számítottak, ezért fegyveresek őrizték a demonstrációt. Az akciót egy európai konferenciára időzítették, amelyen szélsőjobboldali pártok vesznek részt. „Azért ehhez az emlékműhöz jöttünk, mert Hitler, Mussolini és más fasiszta vezetők is ezen a téren ünnepeltek Koblenzben. Mi pedig ki akarjuk fejezni, hogy az ilyen ideológiákra semmi szükség nincs” – nyilatkozta Pascal Vollenweider szervező.

A szélsőjobboldali pártok vezetői arról tárgyalnak Németországban, hogy miként hangolják össze az EU- és bevándorlásellenes programjukat. Idén márciusban Hollandiában, májusban Franciaországban, szeptemberben Németországban is választás lesz, a szélsőjobb pedig mindhárom helyen jó eredményre számít. Franciaországban Marine Le Pent még az elnöki székre is esélyesnek tartják, az szinte biztos, hogy bejut a második fordulóba.

„A hagyományos világrendre mért első csapás a brexit volt, ez pedig reményeink szerint dominóhatást gyakorol majd más országokra. Donald Trump amerikai elnökké választása szintén nagy pofon a liberálisoknak, ez is minket erősít” – fogalmazott a francia Nemzeti Front elnöke.

A német szélsőjobb, az Alternatíva Németországért párt vezetője pedig Donald Trump beiktatási beszédét idézte, amelyben az új elnök azt mondta, hogy a hagyományos politikai elittől el kell venni a hatalmat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!