2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Hidegháborús helyzet alakulhat ki

2016. február 13., szombat 20:17, frissítve: szombat 20:17

Az orosz miniszterelnök szerint hidegháborús helyzet alakulhat ki az Oroszország és a NATO közötti viszony miatt – Dmitrij Medvegyev erről a müncheni biztonsági konferencián beszélt. Ugyanezen az összejövetelen a NATO főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a katonai szervezet nem kíván újabb hidegháborút folytatni Oroszországgal.

Taps köszöntötte az orosz miniszterelnököt a müncheni biztonságpolitikai konferencián, ahol a francia miniszterelnökkel szívélyes kézfogással üdvözölték egymást. Nem sokkal később fagyosabbá vált a hangulat. „Minden félreértés elkerülése véget és Dmitrij Medvegyevben bízva mondom: Franciaország tiszteli Oroszországot és az orosz érdekeket, a két elnök rendszeresen beszél egymással. De meg kell találnunk ismét a béke és a tárgyalások lehetőségét, és meg kell szűnnie a civil célpontok elleni támadásoknak” – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök.

„Néha úgy érzem magam, hogy nem 2016-ban, hanem 1962-ben vagyunk” – így reagált az orosz miniszterelnök azokra a vádakra, amelyek szerint Oroszország civil célpontokat támad Szíriában. Medvegyev úgy vélte, hogy súlyosan megromlott a kapcsolat a NATO és Oroszország között. „Nem valósult meg a külpolitikai és biztonsági bizottság létrehozása, amiről személyesen beszéltem Angela Merkel német kancellárral. Szerintünk a NATO barátságtalan és valójában izoláló álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. Mondhatnánk ezt élesebben is: egy újabb hidegháborúba sodródunk. Szinte napi gyakorisággal azzal vádolnak bennünket, hogy a legszörnyűbb fenyegetést jelentjük a NATO egészére, Európára, Amerikára és más országokra” – nyilatkozta az orosz miniszterelnök.

A menekültválságról szólva az orosz miniszterelnök kijelentette, hogy szélsőségesek ezrei áramlottak be Európába a menekülthullámmal, és arra figyelmeztetett, hogy ez veszélybe sodorhatja az egységes európai gazdasági és kulturális térséget és önmagában az európai identitást. Medvegyev az elhangzottak ellenére is párbeszédre szólított fel, akárcsak a NATO főtitkára, aki szintén kemény szavakat használt. „Oroszország a legnagyobb szomszédunk és egy nemzetközi hatalom. Egyre rámenősebb Oroszországot látunk, amely megingatja az európai biztonsági rendszert. A NATO nem kíván konfrontációt, és nem akarunk újabb hidegháborút. Ugyanakkor kemény választ adunk. Én hiszem, hogy a választ ez a két dolog jelenti: a nagyobb védelem és a több párbeszéd” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

A német külügyminiszter nem sokkal Medvegyev kijelentése után úgy nyilatkozott, hogy nem kezdődött újabb hidegháború. Frank-Walter Steinmeier szerint az orosz miniszterelnök sokkal inkább arról beszélt, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborúhoz vezető helyzetet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!