2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Hiába tüntettek a görögök, újabb megszorítások jönnek

2017. május 19., péntek 10:59, frissítve: péntek 12:32

Újabb megszorításokat fogadott el a görög parlament cserébe az újabb nemzetközi hitelért. Röviddel a voksolás előtt tüntetők csaptak össze a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták a tömeget.

„Nem állnak le, amíg nem állítjuk meg őket” – skandálják a megszorítások ellen tüntetők az athéni parlament épülete előtt.

„Nincs más megoldás, csak a forradalom. Mindent elvettek tőlünk, és ezek az ál-baloldaliak végeznek velünk” – mondta egy athéni nyugdíjas, Antonisz Sztamatopulosz.

„A kormány mondjon le azonnal. Ezt követelik az emberek” – mondta el egy tüntető, Mary Atanasziu.

Bent az ülésteremben a képviselők a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodás részleteiről vitáztak.

„Úgy érezzük, az utolsó lépcsőn állunk. Senki nem tagadja, senkinek nincs kétsége afelől, hogy a megállapodás nehéz, azonban ez nyit utat a számunkra. Fontos mérföldkő, és ezzel az egyezséggel olyan stabilitási és fellendülési szakaszba léphetünk, amelyek a görög gazdaság nem látott az elmúlt években” –érvelt a jogszabály elfogadása mellett a korábban még a megszorítások elutasításával hatalomra került baloldali kormányfő, Alexisz Ciprasz.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője elutasítja a nyugdíjcsökkentést és adóemelést is tartalmazó megállapodást.

„A mentőcsomag felülvizsgálat csak akkor érne véget, ha minden hitelezőt kielégített. Ön szükségtelen és túlzott megszorításokat fogadtak el annak érdekében, hogy hatalmon maradhasson. Ön a legjobb reklámarca az eurozóna megszorításainak” – nyilatkozta az ellenzéki Új Demokrácia Párt képviselője, Kiriakosz Micotakisz.

Ennek ellenére a görög törvényhozás megszavazta a javaslatot, amely átszámítva 1500 milliárd forinttal vágja vissza a kiadásokat.

„Összesen 281 képviselő szavazott, 19 nem volt jelen, 153-an igennel szavaztak, 128-an pedig nemmel. Így a törvényt a többség elfogadta” – jelentette ki a görög parlament alelnöke, Taszosz Kurakisz.

Ezt kellett elfogadni azért, hogy megkapják a jelenlegi, harmadik mentőcsomag következő részletét, amelyet adósság törlesztésre fordítanak. A következő részletet júliusig kell kifizetni. Görögország 7 éve csak ezeknek a nemzetközi hiteleknek köszönhetően kerüli el az államcsődöt.

A megszorítások előtt késő este tüntetők Molotov-koktéllal és petárdával dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal fékezték meg a tömeget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!