2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Hiába nem ismeri el Madrid, a katalánok szavaznak

2017. szeptember 24., vasárnap 21:00, frissítve: vasárnap 21:41

A katalán vezetés szerint mindenképp megtartják a jövő heti népszavazást a függetlenségről, akkor is, ha a madridi vezetés nem ismeri el az eredményt. A spanyol kormány szombaton közölte, hogy nem engedik a népszavazás megrendezését se. Ennek érdekében átvették a katalán rendőrség irányítását, mert azok nem voltak hajlandók például katalán politikusok őrizetbe vételére.

A függetlenségi népszavazás mellett kampányolnak a katalán aktivisták Barcelonában. 4 év alatt harmadszor lenne referendum a jövő hét végén az elszakadásról. A spanyol kormány szombaton jelentette be, hogy átveszik a katalán rendőrség irányítását, miután azok nem voltak hajlandók megakadályozni a katalán referendum előkészületeit. Többek között polgármestereket kellett volna őrizetbe venniük, akik engedélyezték a referendumot.

„A legészszerűbb, a legokosabb és a legdemokratikusabb dolog az lenne, ha a katalánok abbahagynák, amit csinálnak. Nem lesz népszavazás. Az, hogy valaki ellenszegül egy kormányzati döntésnek, az nem demokrácia” – közölte a spanyol miniszterelnök.

A katalánoknak abból van elegük, hogy évente 25-30 milliárd euróval többet fizetnek be a spanyol költségvetésbe, mint amennyit visszakapnak onnan. Ők tartják el a szegényebb, déli régiókat. Spanyolország az alkotmány szerint 17 autonóm régió szövetsége. A mardidi kormány szerint a kilépésről legfeljebb a 17 tartomány együtt szavazhatna, nem pedig a katalánok egyedül.

„Köszönöm mindenkinek, aki ilyen eltökélt a referendum megrendezése mellett. Régóta élünk a szabadságunktól megfosztva, egy központi hatalom elnyomása alatt. Katalónia viszont a katalán népé, a mi sorsunkról nem dönthetnek máshol” – közölte a katalán elnök.

A hétvégén először szólalt meg függetlenségügyben a világ egyik legismertebb katalánja, Pep Guardiola, a Manchester City fociedzője.

„Itt nem a függetlenségről van szó, hanem arról, hogy van-e jogunk dönteni a saját sorsunkról. Nem a függetlenség, hanem a demokrácia a tét” – mondta Guardiola.

A katalán vezetés szerint október elsején mindenképp megrendezik a referendumot, akkor is, ha annak az eredményét Madrdiban nem ismerik el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!