2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hiába az adóemelés, nem tudják a költségeket állni

2016. május 2., hétfő 11:29, frissítve: hétfő 15:24

2-3 milliárd dolláros kárt okoztak az április közepén történt földrengések Ecuadornak. A latin-amerikai ország az adóemelések és a kiadáscsökkentés ellenére egyedül nem képes a helyreállítás költségeit állni. Szakértők szerint így is csak a költségek egyharmadát tudja Ecuador finanszírozni.

Az ecuadori gazdaságot rengeteg dolog sújtotta a 2016-os évben. Az április közepén történt 7,8-as erősségű földrengés pedig csak még mélyebbre taszította a latin-amerikai ország gazdaságát. A több mint 650 ember halálával járó földmozgás épületeket és utakat rombolt szét. „A 2016-os nagyon nehéz év számunkra. Sok kihívással kell szembenéznünk. Például Ecuadoron kívül az árucikkek ára esik. A halálos földrengés és a következő évi választások pedig nagy kihívások elé állítják ennek az országnak a gazdaságát” – mondta Victor Villacres, az Ecuadori Katolikus Egyetem közgazdásza.

Az ecuadori elnök szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb földrengése 2-3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott az országnak. „A nemzeti kongresszus egy sor olyan intézkedést szavazott meg, ami a jelenlegi gazdasági helyzettel próbál megbirkózni, ilyen az általános forgalmi adó növekedése 12-ről, 14 százalékra. Úgy számolunk, hogy ez a lépés 750 millió dollárt eredményez majd” – fogalmazott Carlos Reyna parlamenti képviselő.

A latin-amerikai ország egymaga nem képes finanszírozni az újjáépítés költségeit. „Szükségünk van néhány évre, hogy ezen túl jussunk, és úgy számolunk, hogy az újjáépítési költségek egyharmadát tudjuk megteremteni. Meg kell találnunk a megoldást arra, hogy újraindítsuk a gazdaságot a rengések sújtotta Manabi tartományban az elkövetkező években” – nyilatkozta Rosana Alvarado alelnök.

Ecuador a nemzetközi mentőcsapatok kutató-mentő segítségén túl számos élelmiszercsomagot kapott külföldi országoktól. Bolívia pedig koporsókat küldött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!