2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hiába a támadás, a kormány nem változtat

2016. június 29., szerda 15:06, frissítve: szerda 16:17

A merényletek ellenére sem változtat Törökország kockázati besorolásán a magyar kormány, az oda utazókat azonban fokozott óvatosságra intik. A törökországi terrortámadás miatt megerősítik a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér védelmét.

Nincs magyar áldozata vagy sérültje a keddi esti merényleteknek. Az isztambuli főkonzulátuson korábban 76 magyar állampolgárt regisztráltak, közülük egy kivételével már valamennyiükkel felvették a kapcsolatot, mindannyian jól vannak, egészségesek.

A Turkish Airlines kedd este Budapestről induló járata Isztambul helyett Ankarában szállt le, a repülőtéren a nagykövetség munkatársai várták a magyar állampolgárokat. Az azeri útjáról visszatérő külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: nem vitás, hogy újabb terrortámadás történt Európában.

„Az európai embereknek egészen újfajta érzésekkel kell szembesülniük, amikor az európai kontinensen belül utaznak, akkor is a félelem, a biztonság kérdése elsőként kerül elő, korábban ezzel nem így volt. Éppen ezért folytatni kell a terror elleni küzdelmet, Magyarország kormánya kész erre, Magyarország egyike azon 23 országnak, aki valódi katonákat küld az Iszlám Állam elleni harcba, és az ilyen események világosan mutatják, hogy jó döntést hozott a magyar Országgyűlés, amikor úgy döntött, hogy Magyarország valódi, komoly hozzájárulást ad a terrorszervezetek elleni küzdelemhez” – nyomatékosított a külgazdasági és külügyminiszter.

Törökország utazási besorolásán azonban nem változtatott a külügyminisztérium, jelenleg a második kategóriában van, azaz fokozott óvatosságra intik az oda utazó magyar állampolgárokat. A merénylet után a titkosszolgálatok között is információcsere zajlik, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér védelmén szigorítottak.

„2013 szeptemberében tartott az Európai Unió biztonsági ellenőrzést itt, teljesen kiemelkedő, pozitív minősítést kapott a reptéri biztonság. Számos szigorító intézkedést vezettünk be a legutóbbi brüsszeli terrortámadást követően, és természetesen most is különféle, talán nem látható, de sok esetben nagyon fontos rendvédelmi, titkosszolgálati lépést tettünk a repülőtér biztonságának a garantálásának érdekében” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

A magyar kormány arról is döntött, hogy a repülőtéren soron kívüli biztonsági protokoll-ellenőrzést fognak tartani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!