2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Hexi Pharma-botrány: őrizetben egy kulcsember

2016. május 28., szombat 22:45, frissítve: szombat 23:51

Házi őrizetbe került annak a cégnek az értékesítési igazgatója, amelynek fertőtlenítőszere miatt botrány robbant ki Romániában. A nő tagadja, hogy tudott volna a kórházigazgatók és politikusok megvesztegetéséről. A román szenátus elnöke azt gyanítja, hogy a Hexi Pharma fedőcég lehetett, a társaság ugyanis éveken át szerződéses viszonyban állt a román hírszerző szolgálattal, amelynél tudtak a fertőtlenítő szerek felhígításáról, mégsem jelezték.

Százötvenkét romániai kórháznak volt a beszállítója a botrányba keveredett Hexi Pharma. 2014-ben és 2015-ben összesen 51 millió lej értékben adtak el nekik fertőtlenítőszert. A termék azonban silány minőségű volt, a szert a négyezerszeresére hígították fel, amivel a betegek életét veszélyeztették.

„Véget kell vetnünk a korrupciónak, a közpénz tékozlásának és az érdektelenségnek” – így nyilatkozott a fertőtlenítőszer-botrány kirobbanása utáni napokban a román államfő, aki azt is ígérte, hogy mindenkit megtalálnak és felelősségre vonnak, aki hozzájárult valamilyen formában a kialakult helyzethez.

Azóta folyamatosak a rendőrségi házkutatások és kihallgatások a Hexi Pharma irodáiban, illetve vezetőinél. Mint kiderült, a cégnek évek óta szerződése volt a román hírszerző szolgálattal, amelynél tudtak a fertőtlenítőszerek felhígításáról is, mégsem jelezték. A román szenátus liberális elnöke arra gyanakszik, a Hexi Pharma fedőcég lehetett, melyet költségvetése gyarapítására használhatott fel a szolgálatok egyike. Dan Condreát, a cég tulajdonosát azonban erről már nem tudták kihallgatni a hatóságok, ugyanis nem sokkal a botrány kirobbanása után, a kihallgatása előtt halt meg autóbalesetben.

Bár a cég értékesítési vezetője tagad, a botrányt kirobbantó újságírónak egy bukaresti sürgősségi kórház főorvosa arról nyilatkozott, hogy a Hexi Pharma silány minőségű fertőtlenítőszereit megrendelő kórházigazgatóknak a cég a szerződés értékének harminc százalékát fizette azért, hogy kizárólagos beszállító legyen. A vizsgálatokból is kiderült ,hogy több mint tíz éven keresztül használta a román hadsereg is a Hexi Pharma hígított fertőtlenítőszereit a külföldön szolgálatot teljesítő katonák ellátásánál. Több éven át székelyföldi kórházak is ettől a cégtől rendeltek, az egyik legnagyobb vásárló a marosvásárhelyi kórház volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!