2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Heteken belül megkezdődhetnek a brexittárgyalások

2017. május 22., hétfő 22:27, frissítve: kedd 09:42

A 27 uniós tagállam megegyezett az erre vonatkozó alapelvekről. 22 hónap áll még rendelkezésre, azonban hiába állt fel az uniós delegáció, Nagy-Britanniában csak a júniusi előre hozott választások után nevezik ki a küldöttséget.

A Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogainak biztosítása, a brit pénzügyi kötelezettségek teljesítése és az ír–északír határ ellenőrzése azok a legfontosabb kérdések, amelyekre az EU a brexittárgyalások során nagy figyelmet fog fordítani. A tagállami miniszterek elfogadták azokat az alapelveket, amelyek mentén megkezdődhetnek az egyeztetések.

„Határozatot fogadtunk el az Egyesült Királysággal folytatott tárgyalások megkezdéséről. Az Európai Bizottságot hivatalosan is az EU tárgyalójaként jelöltük ki, s a bizottság Michel Barnier-t nevezte ki főtárgyalónak. A 27 tagállam legnagyobb bizalmát bírja a főtárgyaló, és biztosak vagyunk benne, hogy a tárgyalások során tisztességes és sikeres eredményt kapunk majd. Olyan tárgyalási irányelveket fogadtunk el, amilyeneket az Európai Tanács irányelvei vezérelnek” – jelentette ki Louis Grech Európa-ügyi miniszter.

A kilépési tárgyalások során a britekkel szemben egy tapasztalt francia diplomata ül majd. Michel Barnier három különböző francia kormány tagja volt, és az Európai Bizottságban is két biztosi megbízatást töltött be. A főtárgyaló nem akarja húzni az időt.

„Remélem, hogy a lehető leghamarabb meg tudjuk szervezni az első tárgyalási fordulót, már a június 19-i héten. Szeretném az első jelentésemet június 22-én vagy 23-án átadni az Európai Tanácsnak, pontosan egy évvel a népszavazás után és kevesebb mint három hónappal Theresa May értesítő levelét követően. Bízom abban, hogy minél hamarabb láthatjuk brit kollégáinkat a tárgyalóasztalnál” – mondta Michel Barnier brexitfőtárgyaló.

Hogy ki ül az asztal másik oldalán, arról egyelőre semmit nem lehet tudni, ugyanis Nagy-Britanniában június 8-án választás lesz. A tárgyalódelegáció összetételét pedig majd az új kormány határozza meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!