2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Helmut Kohlt gyászolja Németország

2017. június 17., szombat 11:59, frissítve: szombat 12:54

Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, aki halálával bevonult a történelembe – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. A német lapok szintén a német egység megteremtőjeként emlékeznek a kereszténydemokrata politikusra, aki 87 évesen, hosszú betegség után hunyt el otthonában.

„Az egység szíve nem dobog többé”, „Az egység kancellárja”, „Köszönjük, Helmut Kohl!” – ilyen főcímekkel emlékeztek német lapok a volt német kancellárra, aki pénteken, 87 éves korában hunyt el ludwigshafeni otthonában. A kereszténydemokrata politikus 16 évig, 1982 és 1998 között vezette Németországot, és a német újraegyesülés megvalósítójaként, valamint az európai egyesülés előmozdítójaként vonult be a történelembe.


„Helmut Kohl nagy német és nagy európai volt. Munkásságát meghatározta a német politika elmúlt évtizedeinek két legfontosabb feladata: hazánk egységének újbóli megteremtése és Európa egyesülése. Helmut Kohl megértette, hogy ez a két cél elválaszthatatlanul összefonódott” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

A világ vezető politikusai egymás után fejezték ki részvétüket, és méltatták a politikus érdemeit. Ezt tették a járókelők is Berlinben a Brandenburgi kapunál, ahol a Kelet- és Nyugat-Németországot elválasztó fal húzódott 1961 és 1989 között.

„Most, hogy itt állok, arra gondolok, hogy Kohl úr egy olyan ember volt, akinek sokat köszönhetünk. Neki köszönhetjük, hogy itt most átjárhatunk. Én még az NDK-s időkben is voltam itt, és tudom, hogyan nézett ki a város. Az elmúlt harminc évben teljesen megváltozott, aminek én örülök. Ebben pedig nagy szerepe volt Kohl úrnak” – mondta az egyik megemlékező.

Az egykori német kancellár magánélete ugyanakkor nem volt egyszerű. 2001-ben fényallergiában szenvedő felesége öngyilkos lett. 41 évig voltak házasok. Kohl 2008-ban elvett egy nála harmincnégy évvel fiatalabb nőt, aki szinte elzárta a külvilágtól. Egyik fia szerint teljesen eltávolodott a családjától. 

„Az apám sok emberrel teljesen megszakította a kapcsolatot, köztük a régi családjával is – velem, az öcsémmel, az unokákkal, akik nagyon szenvedtek amiatt, hogy nem tudták elérni a nagyapjukat. Erről most nem akarok többet mondani. Most, hogy meghalt, csak mély megrendülésemet, gyászomat tudom kifejezni” – fogalmazott Wolfgang Kohl.

A politikus 2008-ban egy esés következtében komoly koponyasérülést szenvedett. Tolókocsiba kényszerült, beszéde nehezen volt érthető, ugyanakkor szellemileg friss maradt. Valószínűleg szűkebb hazájában, Rajna-vidék-Pfalzban helyezik majd örök nyugalomra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!