2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Heller és Bauer Ausztriában rettegett a magyar választási csalástól

A magyar kormány politikájáról, az ellenzékről és a választási törvényről is szó volt azon a bécsi vitaesten, amelyet kedden tartottak Heller Ágnes, Bauer Tamás és Paul Lendvai részvételével.

Heller Ágnes filozófus úgy vélte, az ellenzéki pártoknak egyelőre nem is kell szövetségre lépniük, „eredeti, egymástól független pártokként” kell megjelenniük. Szerinte másodlagos kérdés, hogy a jelenlegi ellenzék nyeri-e a következő választást, hiszen ettől függetlenül fontos szerepet tölthetnek be. Nézete szerint az elmúlt húsz évben a kormányok elmulasztották, hogy „az emberek kezébe adják” a demokratikus gondolkodás lehetőségét, a parlamenti politika elszakadt a választóktól.

Bauer Orbán Viktorral foglalkozott

Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke annak a véleményének adott hangot, hogy Orbán Viktor „nem érti a XXI. század valóságát”. Bauer szerint ez a valóság szoros együttműködést tesz szükségessé a gazdaság terén és a nemzetközi politikában is. Orbán Viktor – mondta – ezzel szemben „hidegháborúkat folytat” Magyarország szomszédaival és a Nyugattal is. Orbán Viktor erőssége ma a kellően erős politikai alternatíva hiányában rejlik. Közvélemény-kutatási adatokat idézve azt mondta, a választók 55 százaléka kormányváltást szeretne, de közülük több mint 30 százalék nem tud egy ellenzéki párttal sem azonosulni.

Már választási csalásról beszélnek

Bajnai korábban belekezdett
Bajnai Gordon vagy nem ismeri az új választási eljárási törvény határon túliakra vonatkozó részét, vagy nem mondott igazat az ATV Start hétfő reggeli műsorában. A volt miniszterelnök szerint elképzelhető, hogy a kormánypártok csalásra készülnek, ezzel szemben Sári Miklós portálunknak arról beszélt, hogy éppen a kritizált új választási eljárási törvény teremti meg a széles jogi kereteit annak, hogy a nemzetközi megfigyelők részt vehessenek az egész választási folyamatban. A hazai baloldal már többször bevetette a választási csalás kártyát.

Heller Ágnes és Bauer Tamás is problémásnak nevezte a választási törvényt. Heller Ágnes elmondta, a külföldről postai úton történő szavazás szabályozása csalásra ad lehetőséget, ezért az európai intézményeknek megfigyelőket kellene küldenie a választásokra. Bauer Tamás úgy vélekedett, hogy Magyarországon a jelenlegi körülmények között „biztosan nem lennének szabad és tisztességes választások”. Bauer lehetségesnek tartja, hogy az EU elérje a választási törvény módosítását még a választások előtt. Nézete szerint ez attól függ, hogy a Fidesz továbbra is számíthat-e az Európai Néppárt teljes szolidaritására.

Lendvai diktatúrázott

A mintegy nyolcvan-száz érdeklődő előtt Paul Lendvai úgy fogalmazott: Magyarország nem „diktatúra a szokásos értelemben”, ugyanakkor nem is „demokrácia abban az értelemben, ahogy azt Ausztriában vagy Németországban ismerik”. Nézete szerint a jelenlegi Magyarország a Horthy-rendszerhez hasonlít, amikor léteztek ugyan pártok, de egy „leválthatatlan” párt kormányzott. Lendvai kijelentette, nem hisz abban, hogy a ˜„megosztott és orientáció nélküli” magyar ellenzék győzni tudna a következő választásokon.

Ismert: az Ausztriában élő magyar származású újságíró tavaly szeptemberben készített lejárató dokumentumfilmet Magyarországról, amelyből Lendvai utólag csak a szép épületek és a luxus bemutatását hiányolta.

Helyrerakták Lendvait
Gyakorlatilag helyrerakja Paul Lendvait a Die Presse objektív cikke a magyar földtörvényről. A „Magyarország-ismerő” publicista korábban azt állította: hazánkban nem veszik figyelembe a szerződéseket, míg a most megjelent írás elénk tárja a zsebszerződések világát.

Üzenetek Ausztriából

Nem először hallunk hasonlóan részrehajló kritikákat Ausztriából és Németországból, valamint Brüsszelből. Nemrég osztrák és német színházi emberek, köztük Elfriede Jelinek Nobel-díjas drámaíró is üzent újra Magyarországnak, kiáltvánnyal álltak elő – írta a Színház.hu portál. „Magyarország a kontinens rothadó gócává válik” – áll a Klaus Pierwoss német dramaturg által megfogalmazott újabb „dadaista” szövegben, amely összeurópai sajtóoffenzívát sürget hazánk ellen.

Viviane Reding eddigi tevékenysége teljes mértékben összhangban van azon a balliberális körökével, akik folyamatosan támadják Magyarországot, természetesen a tények világos ismerete nélkül. Ezekről a körökről Fricz Tamás a Lánchíd Rádiónak úgy vélekedett , az európai balliberális értelmiség elfogult és torz véleményt alkot Magyarországról. Már a 2014-es parlamenti választásokra készülnek Magyarország európai parlamenti támadói – jelentette ki a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában Hankiss Ágnes.

Egyre többen Magyarország mellett

Méltánytalanok és kettős mércét alkalmaznak azok a bírálatok, amelyek az Orbán-kormányt érik – foglalt állást Christopher H. Smith republikánus képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke, amikor A demokrácia röppályája – amiért Magyarország számít című meghallgatásához fűzött írásos nyilatkozatot. Az amerikai politikus vélekedése szerencsére nem egyedülálló hazánkat illetően, Európában is egyre több pozitív vélemény olvasható a kormány munkájáról, melyek pártatlan megközelítést szorgalmaznak.

 

A közelmúlt megnyilatkozásai szerencsére azt mutatják, hogy nem csak Paul Lendvai megnyilvánulásai használhatók fel lábjegyzetként a hazánkról hírt közlők számára. Klaus von Dohnányi német szociáldemokrata politikus egyenesen „tiszta hülyeségnek” minősítette, hogy egyesek szerint Magyarország nem demokrácia. A Németországban felbukkanó vélemények kapcsán Kumin Ferenc kifejtette: a németek jobban figyelnek Magyarországra, és ez alapvetően jó, mert bizonyítja, hogy tényleg nagyon közel áll egymáshoz ez a két ország, de „azt is megtanultuk, hogy ennek a fokozott figyelemnek megvan a maga árnyoldala is”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!