2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hazamennek a törökök

2015. december 26., szombat 13:20

Hazamennek a törökök egy kelet-ukrajnai városból, amely korábban az oroszbarát szakadárokhoz tartozott. A helyi török lakosok és családtagjaik attól tartanak, hogy a lázadók bosszút állnak rajtuk, ha a település esetleg visszakerül a felkelőkhöz.

A harkovi repülőtéren csekkoltak be az ukrajnai törökök, őket az ankarai kormány telepíti vissza Törökországba. A következő hetekben kétezren költöznek vissza Ukrajnából, miután Kijev visszafoglalta a szakadároktól Szlavjanszk városát, ahol nagyszámú török lakosság él.

„Ezek az emberek a török kormányhoz fordultak, hogy oldja meg a humanitárius problémájukat. Kormányunk úgy döntött, hogy segít nekik, nem mindenkinek, csak azoknak, akik a háborús övezetben élnek” – mondta Törökország ukrajnai nagykövete, Yonet Can Tezel.

Szlavjanszk korábban a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok fennhatósága alá tartozott. Az itt élő török kisebbség attól tart, hogy fordulhat a hadiszerencse és a település ismét a szakadárok kezére kerül.

„Napokig, hetekig rejtőzködtünk a pincében, éheztünk és aggódtunk. Magas volt a vérnyomásunk, szívrohamot kaptunk, mindenféle megtörtént, de élünk. Köszönjük, Ukrajna! Köszönjük, köszönjük!” – így egy volt szlavjanszki lakos.

Larisza Bagyalijeva két gyermekével és török származású férjével távozik Ukrajnából. Azt mondta: a lázadók alatt elviselhetetlen volt az élet. „Lövöldöztek és bombáztak. Ami befolyásolja a gyerekek pszichológiai állapotát. De mindenkire hatással van” – fejtette ki Larisza Bagyalijeva.

Az ankarai kormány ideiglenes szállásokon helyezi el a visszatelepített törököket, akik új életet kezdhetnek régi-új hazájukban, ugyanis munkalehetőséget is biztosítanak számukra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!