2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hazaárulással vádolják Merkelt

2015. október 30., péntek 11:22

Csaknem 400 feljelentés érkezett a német szövetségi ügyészséghez a kancellár ellen a migránsválság kezelése miatt. Sajtóhírek szerint Angela Merkelt hazaárulással is vádolják. A hatóság annyit közölt, hogy minden feljelentést kivizsgálnak. A szlovén–osztrák határon csütörtök este zavargás tört ki, több százan törték át a fémkordont. A tömeget rohamrendőrökkel kellett megfékezni.

Sokan a háború elől menekülve indulnak el Európába Szíriából. Az útvonal Törökországon, a görög szigeteken, Szerbián majd Horvátországon keresztül továbbra is Ausztriába és Németországba vezet. A szlovén–osztrák határon azonban már nem megy simán az átjutás. A buszok az osztrák oldalon egyszerre csak 50 embert szállítanak el. A határon mostanra összegyűlt több ezer ember pedig nehezen viseli a hideget és a várakozást, csütörtök éjjel több százan törték át a kordont, a tömeget az osztrák rohamrendőrség fékezte meg.

A szlovén kormány közben a lehetséges válságintézkedésekről tárgyalt, a belügyminiszter szerint a migránsválságra megoldás lehet a kerítés vagy más műszaki akadály, de a határ védelmét csak akkor erősítik meg, ha Ausztria is hasonló intézkedéseket hoz. Szükség van a kerítésre az osztrák külügyminiszter szerint is. Sebastian Kurz már a magyar határzár felállításakor is arról beszélt: szükség esetén a tagállamok önállóan oldhatják meg a problémát.

A Görögországban tárgyaló német külügyminiszter szerint közös gyakorlati határvédelmi összefogásra van szükség nemcsak az uniós, de minden érintett ország közreműködésével. „Véleményem szerint egy közös uniós határvédelmi ügynökséget kell létrehozni, ezt mondják korábbi tapasztalataink. De nem elég csak az uniós tagállamok között keresni a megoldást, a szomszédos országokkal is tárgyalnunk kell. Az EU és Törökország közti megbeszélés ezért megfelelő lépés, de ugyanígy kell tenni az afrikai országokkal is” – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.

A német bűnügyi hivatal közben azt közölte: a belbiztonságot veszélyezteti a menekültáradat. A migránsok közt egyre nagyobb a feszültség, ezzel párhuzamosan pedig erősödik a radikális szélsőjobboldal is. A hivatal adatai szerint csak idén háromszor annyi támadás érte a menekülteket, mint tavaly egész évben, ezeknek a bűncselekményeknek a nagy része rasszista indíttatású volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!