2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Hazaárulás miatt indul eljárás a beregszászi magyar állampolgári eskük miatt

  • Hazaárulás miatt indul eljárás a beregszászi magyar állampolgári eskük miatt

Hazaárulás miatt indít büntetőeljárást az ukrán ügyészség azok ellen, akik a beregszászi konzulátuson felvették a magyar állampolgárságot.

A közlemény szerint az ügyészség a büntetőeljárást az ukrán büntető törvénykönyv 111. cikkének hazaárulásra vonatkozó 1. része alapján indította meg, amely az ügy előzetes jogi minősítése. A vizsgálatot a hatóság a médiában megjelent információk alapján kezdeményezte, amelyek szerint „ukrán állampolgárok Ukrajna szuverenitása és területi integritása elleni cselekményt követtek el” – áll a jelentésben, amely szerint az ügyben a nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) folytatja a Kárpátalja megyei ügyészség eljárásjogi irányításával.

Az ügy előzménye, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség rejtett kamerával készült videofelvételt tett közzé a napokban, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgársági esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója szerdán egy televíziós interjúban azt állította, hogy a két ország között diplomáciai feszültséget okozó felvételeket egy állományban lévő ukrán határőr készítette, aki maga is magyar állampolgársági esküt tett.

Az ukrán törvények nem tiltják a kettős vagy többes állampolgárságot. Az alkotmány 4. cikke nem fogalmaz egyértelműen, amikor megállapítja, hogy Ukrajnában „egy (egységes)” állampolgárság van. Az állampolgárságról szóló törvény 2. cikke ezt úgy értelmezi, hogy az országon belüli egyes közigazgatási-területi egységekben nem létezhet más-más állampolgárság. Semmilyen ukrán jogszabály nem szankcionálja a kettős vagy többes állampolgárságot. Az állampolgársági törvény említett cikkének megfelelően – ha egy ukrán állampolgár felveszi más ország állampolgárságát, vagy más állam polgára ukrán állampolgárságot szerez –, akkor az Ukrajnához fűződő jogviszonyában kizárólag ukrán állampolgárnak tekintendő.

Kijev szerint a konzul törvényt sértett, és a kiutasításával fenyegetőzött, amire a külügy hasonló lépéssel válaszolna.

Diszkriminációnak tartja, és a főügyésznél megfellebbezi az eljárás indítását a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). Brenzovics László a Hír TV-nek azt mondta: nincs törvényi alapja az eljárásnak.

„Levélben fordultam a főügyészhez, amelyben felvilágosítást kértem az eljárás miatt, hiszen köztudott az, hogy az ukrán törvények nem szankcionálják a kettős állampolgárságot. Nincs olyan törvény ami alapján eljárást lehet indítani. Másrészt, miért csak az ukrán–magyar kettős állampolgárok ellen indítanak eljárást, hiszen van több százezer ember, akinek van román, vagy lengyel állampolgársága? A hétvégén elemezzük ezt a helyzetet, és hétfőn megpróbálunk interpellálni a főügyészhez ebben az abszurd kérdésben” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!