2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Havanna visszautasítja Trump döntését

2017. június 17., szombat 15:32, frissítve: szombat 16:28

A kubai kormány szerint a hidegháborút idézik Donald Trump kijelentései. Az amerikai elnök pénteken közölte, hogy visszavonja Obama kubai nyitását, leállnak a repülőjáratok, visszahívják a diplomaták nagy részét, és a gazdasági együttműködést is felfüggesztik. Trump szerint addig nincs értelme a nyitásnak, amíg Kubában nem rendeznek demokratikus választásokat, a havannai vezetés szerint viszont még tart a kommunista forradalom, ezért erre nem hajlandók.

Kubai emigránsok tüntettek Donald Trump ellen, miután az elnök bejelentette, hogy leállítja az elődje, Barack Obama által kezdett nyitás politikáját. „Trump döntése fájni fog a kubaiaknak. Ha leáll a kereskedelmi kapcsolat, az rengeteg kubai vállalkozót tönkretesz, és újra a turizmus marad az egyetlen kapcsolódási pont, melyet viszont a hadsereg irányít Kubában, tehát Trump döntésével csak a kubai hadsereg jár jól” – hangzott egy floridai vélemény.

Donald Trump pénteken közölte, hogy leállítja a repülőjáratokat és a gazdasági beruházásokat, illetve diplomatákat hív vissza Kubából. „A kampányban megígértem, hogy felszólalok az elnyomás ellen. A hihetetlen elnyomás ellen, amelyben a kubai emberek élnek. Önök szavaztak, én pedig itt vagyok, hogy teljesítsem az ígéretemet. Isten segítségével Kuba ismét szabad hely lehet, nekünk pedig ezen a szabadságon kell dolgoznunk” – emelte ki az amerikai elnök.

A havannai kormány válasza szerint a kubai nép már így is elég szabad. A közleményt az állami tévé bemondója olvasta fel az esti híradóban: „A kubai kormány visszautasítja az amerikai intézkedéseket, amelyek csak a blokádot folytatják és a céljuk az országunk stabilitásának a megingatása. De a forradalmat ilyesmivel nem lehet megtörni, a hatalom a kubai népé marad” – szólt a közlemény.

Barack Obama 2014 decemberében kezdett nyitni Kuba felé, tavaly tavasszal pedig el is utazott Havannába. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolat azóta több mint tízszeresére nőtt.

„Kuba már most is szenved, a fiatalok tömegesen hagyják el az országot. Trump politikája csak felgyorsítja a folyamatot, és nagy visszaesést jelent majd a kubai gazdaságnak, ami épp a nyitás miatt kezdett felpörögni az elmúlt hónapokban” – véli Michael Shifter politológus.

Az emberi jogokra hivatkozó Trump döntését egyébként emberi jogi szervezetek is elítélték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!