2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hatalmas vihar közelít Európa felé

2017. október 15., vasárnap 20:59, frissítve: hétfő 07:45

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a Brit-szigeteket, mert a tudományos adatgyűjtések szerint még nem tartott Európa felé ilyen erős hurrikán.

Tóth Tamás, a közmédia meteorológusa az MTI-nek arról beszélt, hogy az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint még nem tartott Európa felé ilyen erős hurrikán. 2005-ben egy hurrikán már elérte az európai partokat, de az nem volt ennyire erős.

A 3-as erősségű Ophelia jelenleg az Azori-szigetektől tart a Brit-szigetek felé, és elsősorban Írországot találja el. A számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál.

A hurrikánok erősségét a „fűtőanyag-mennyiség” határozza meg, a fűtőanyag ebben az esetben a meleg óceán, hiszen energiájukat a meleg tengervízből merítik. Márpedig idén nemcsak a légkör és az északi félteke hőmérséklete szokatlanul magas, hanem emiatt az óceán vizének hőmérséklete is. Az is érdekes, hogy az Ophelia nagyon északon, majdhogynem a 30. szélességi fokon alakult ki, noha a hurrikánok alapvetően a trópusi égöv jelenségei.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!